Χαιρετισμός του Λάζαρου Γαϊτάνη στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΑΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Από μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σας καλωσορίζω στη φιλόξενη πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας. Eίναι η δεύτερη εκδήλωση του συλλόγου μας μέσα σ’ ένα χρόνο για το προσφυγικό. Προηγήθηκε πέρυσι εκδήλωση για τους κανονισμούς του Δουβλίνου με τους Ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ και Κώστα Χρυσόγονο. Τα θέματα του συνεδρίου αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα σε μία εποχή που το προσφυγικό έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πρόβλημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Τα στοιχεία της Frontex, δηλαδή του Οργανισμού Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτικά: Το πρώτο 10μηνο του 2015 540.000 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα εισήλθαν στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 150.000 πέρασαν τον Οκτώβριο στη χώρα μας από την Τουρκία. Συνολικά στις χώρες της Ε.Ε. εισήλθαν 1,2 εκατομμύρια άτομα, 4 φορές περισσότερα από πέρυσι. Αντίθετα από τη Λιβύη στην Ιταλία το πρώτο 10 μηνο του 2015 πέρασαν 150.000 άτομα, δηλαδή 15.000 λιγότερα από πέρυσι.

Εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο διαρκώς διογκούμενος αριθμός θυμάτων στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Η φωτογραφία δίπλα στο κύμα του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί, που πνίγηκε στο ταξίδι για την Κω, συγκλόνισε. Συγκλόνισε όμως τους απλούς ανθρώπους . Όχι τους ηγέτες κάποιων κρατών της Ευρώπης. Το «χορό» άνοιξε η Ουγγαρία. Την ακολούθησαν η Σλοβενία, η Κροατία, τα Σκόπια ακόμη και η Αυστρία υψώνοντας φράχτες. Άραγε ποια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα των ανοιχτών θαλασσίων συνόρων και των χωρών που υψώνουν φράχτες;

Αποτελεί κατάκτηση των ευρωπαίων πολιτών η ελεύθερη μετακίνηση στην Ε.Ε. Σήμερα όμως μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η ελεύθερη μετακίνηση στην Ε.Ε. κινδυνεύει. Το επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τούσκ. Είπε ότι κινδυνεύει η ελεύθερη μετακίνηση στην Ε.Ε., αν δεν υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Το κακό είναι ότι τέτοιος έλεγχος στο Αιγαίο είναι αδύνατος. Θα έρχονται οι πρόσφυγες και θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα;

Η φτωχή Ελλάδα είναι η κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε. Ο πλούσιος Βορράς τη χρησιμοποίησε ως αποθήκη ανθρώπων. Ήταν τυχαίος ο κανονισμός Δουβλίνο 2, που ίσχυσε μέχρι το 2013; Ήταν ο κανονισμός, που επέβαλε την επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων, που ζητούσαν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και όχι μόνο αυτό. Απαγόρευε την υποβολή νέας αίτησης σε άλλη χώρα ευρωπαϊκή, αν η πρώτη είχε απορριφθεί στην Ελλάδα. Μόνο που οι πρόσφυγες δεν ονειρεύονταν να ζήσουν εδώ. Μόλις 10η ήταν η χώρα μας το 2013 σε αριθμό αιτήσεων ασύλου. Όσον αφορά το ποσοστό αιτήσεων ασύλου, που έγιναν δεκτές το 2013, ήταν μόλις 3,28%.

Το 2011 όμως η Ελλάδα καταδικάστηκε για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν διέθετε αποτελεσματικό σύστημα ασύλου. Έτσι φτάσαμε το 2013 στον κανονισμό Δουβλίνο 3, που απαγόρευσε τις επιστροφές στη χώρα εισόδου, όταν αυτή βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Σήμερα οι νόμοι 4251/2014 και 4332/2015 αποτελούν θετικά βήματα για την οικονομική ένταξη των μεταναστών και τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Θετικό βήμα αποτελεί με τον τελευταίο νόμο και η σύσταση ειδικής γραμματείας για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων για τη μετανάστευση. Όμως η η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της βάρος του προσφυγικού προβλήματος. 160.000 πρόσφυγες είχε συμφωνηθεί να εγκατασταθούν σε χώρες της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής εγκαταστάθηκαν μόλις 150!

Η Ελλάδα για τους πρόσφυγες μοιάζει με μία όαση μέσα στην έρημο. Μόνο που οι οάσεις για τα καραβάνια δεν είναι ο τελικός προορισμός. Είναι απλώς ο ενδιάμεσος σταθμός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει