Χαμηλοί ρυθμοί συμμετοχής στο δημοψήφισμαΑποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης

Χαμηλό παραμένει το ποσοστό συμμετοχής, τέσσερις ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης, στο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις τέσσερις πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 8,12%. Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Οι υπέρμαχοι του «ΟΧΙ» έχουν στήσει κιόσκια απέναντι από τη Σκοπιανή Βουλή και προπαγανδίζουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, μποϊκοτάροντας το δημοψήφισμα.

Ενώ επιθυμούν, όπως λένε στο zougla.gr, την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να διατηρήσουν το όνομα της «Μακεδονίας». Θεωρούν παράλληλα ότι η αρχαία κληρονομιά θα πρέπει να μοιραστεί με τη χώρα μας, από την οποία, κάποιοι περιμένουν, να απολογηθεί για το παρελθόν και την εκδίωξη των Σλαβομακεδόνων από τη «Μακεδονία του Αιγαίου», όπως την αποκαλούν.

Ψήφισε ο Ντιμιτρόφ – «Μεγάλη ευκαιρία το δημοψήφισμα»


Μεγάλη ευκαιρία χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ψήφισε το πρωί της Κυριακής.

«Κάναμε το παν για να εξηγήσουμε το διακύβευμα σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι. Τώρα είναι η σειρά των πολιτών να μιλήσουν με την ψήφο τους. Ελπίζω να είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία στην οποία οι πολίτες θα επιλέξουν να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, προς το ΝΑΤΟ, προς τη φιλία με τους γείτονες μας στην περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η περιοχή μπορεί να δημιουργήσει μέλλον και όχι μόνο διαφωνίες.

Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη μέρα για τη «Μακεδονία» μας, όπως και για τη φιλια μας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Είμαι ενθουσιασμένος, σήμερα είναι και τα γενέθλια μου, όποτε πιστεύω πρόκειται για καλό οιωνό» πρόσθεσε.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα

Στα Σκόπια έχουν συγκεντρωθεί παρατηρητές από όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ καθώς και εκατοντάδες και δημοσιογράφοι και συνεργεία. Καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την τύχη αυτής της μικρής χώρας που βρίσκεται στην καρδιά των δυτικών Βαλκανίων και μία ανάσα από το Κόσοβο, τη Σερβία και την Αλβανία. Με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στα δυτικά Βαλκάνια τον τελευταίο καιρό και τη διαφαινόμενη αλλαγή συνόρων με ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, το εγχείρημα της πΓΔΜ αποκτά ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.  

Το Zougla.gr που βρίσκεται στη γειτονική χώρα, πραγματοποίησε χθες άτυπη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης των πολιτών στο κέντρο των Σκοπίων, στην εμβληματική γέφυρα της πόλης που ενώνει τα… «μεγαλοπρεπή» αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του, δημιουργήματα του προηγούμενου πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου δεν άφηνε κανένα περιθώριο διαλόγου ή συμβιβασμού με τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό της διάθεσης της κοινής γνώμης των Σκοπίων είναι το γεγονός ότι η σφυγμομέτρηση μας δεν βγάζει σαφές αποτέλεσμα, καθώς οι κάτοικοι στις απαντήσεις τους εμφανίζονται μοιρασμένοι: από την μία, «ναι για να αλλάξει επιτέλους κάτι και να προχωρήσει η χώρα στην Ευρώπη», από την άλλη, «όχι διότι το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει».


Δείτε το ρεπορτάζ:

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει