ΧΑΜΟΣ και ανεξαρτητοποιήσεις στο Δήμο Βόλου

Επίσημο ξεκαθάρισμα και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ Μαγνησίας

Με τις ανεξαρτητοποιήσεις έξι δημοτικών συμβούλων – στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επισημοποιήθηκε και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, το ξεκαθάρισμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Βόλου.

Είχε προηγηθεί η άρνηση σε όλα τα επίπεδα του επικεφαλής του συνδυασμού Μαργαρίτη Πατσιαντά, ο οποίος προεκλογικά είχε προσχωρήσει στην ΛΑΕ, για αλλαγή επικεφαλής, με αποτέλεσμα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης των Μεϊκοπούλου Ελένης, Αποστολάκη Ιάσονα, Γαργάλα Κώστα, Δραμητινού Μάνθου, Κοκκινάκη Φωτεινής και Μολοχίδη Γιάννη.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή, όπως εστάλη στο e-Volos.gr, έχει ως εξής:

Συνδημότισσες – Συνδημότες,

Έχουμε διανύσει τον πρώτο χρόνο συμμετοχής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ως μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης με τη παράταξη των << Δρόμων Συνεργασίας , Ανατροπής και Αλληλεγγύης>>

Δεν κρύψαμε στο διάστημα αυτό ποτέ την αλήθεια και προσπαθήσαμε να προασπίσουμε με αξιοπρέπεια τα συμφέροντα των δημοτών και της πόλης , πάντα στα πλαίσια των αρχών της Δημοτικής μας Κίνησης. Κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα περιβάλλον εχθρικό στο διάλογο, βάρβαρο, πολλές φορές αψυχολόγητο και ανερμάτιστο , τις περισσότερες φορές κυνικό και προσβλητικό και σε κάθε περίπτωση βαθύτατα συστημικό με όρους μάλιστα περασμένων δεκαετιών.

Απέναντι σ’ όλα αυτά όμως κι εμείς δεν κατέστη δυνατόν ν’ απαντήσουμε με όρους συλλογικότητας , αυτοδιοικητικού κινήματος και με όρους συγκρότησης μετώπου ανατροπής απέναντι στην οπισθοδρόμηση που έχει ήδη δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή Μπέου. Αυτό θα μπορούσε να συντελεστεί με επεξεργασίες και προτάσεις , που προφανώς υπήρξαν αλλά όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε, που έχει ανάγκη η πόλη και που θα αναβάθμιζαν το ρόλο μας δίνοντας ταυτόχρονα μέσα από τη συμμετοχή διέξοδο και όραμα.

Σημαντικότατο ρόλο στην αδυναμία αυτή, διαχρονικά αλλά και τώρα, κατέχει ο επικεφαλής ως το πρόσωπο στο οποίο απεικονίζεται η αυτοδιοικητική και πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης . Επιπλέον ο επικεφαλής λειτουργεί και ως πρότυπο παραγωγής έργου με ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο ως συντονιστής και βασικός θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της. Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, δυστυχώς , δεν έγινε εμφανές στο πρόσωπο του μέχρι σήμερα επικεφαλής της παράταξής μας Μαργαρίτη Πατσιαντά.

Γνωστοποιούμε λοιπόν σήμερα στις συμπολίτισσες και στους συμπολίτες ότι οι επανειλημμένες προτάσεις μας προς τον επικεφαλής για σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης έπεφταν διαρκώς στο κενό με έντονη μάλιστα τη διάθεση αναβλητικότητας.

Οι επισημάνσεις μας ότι η καθαρά προσωπική του επιλογή να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής , ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα, στις τελευταίες εκλογές ήταν κάθετα αντίθετη στη ρητή δέσμευσή του κατά τη διεκδίκηση της θέσης του επικεφαλής της Κίνησης, έπεσαν επίσης στο κενό. Παρ’ όλο που η επιλογή αυτή ήταν αναφαίρετο δικαίωμά του, να θυμίσουμε ότι η δέσμευση ήταν βασική και αξιακή δέσμευση όλων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια επιλογής του επικεφαλής και όριζε ότι ο επικεφαλής δεν θα συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής σε κανένα κόμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του .

Οι αναφορές μας ότι η λειτουργία της Κίνησης δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των αιρετών ή έστω μιας μικρής ομάδας στελεχών αλλά κτήμα όλων των μελών και άρα το πλαίσιο λειτουργίας ως προς τις καταστατικές μας αρχές δεν τηρείται , δεν ελήφθη ποτέ σοβαρά υπ’ όψη. Φυσικό αποτέλεσμα των προηγουμένων ήταν η αδράνεια και η μη επαρκής παραγωγή πολιτικού και αυτοδιοικητικού λόγου.

Οι προτάσεις μας για την << επιβολή >> μέσα από τις επεξεργασίες και τις τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας άλλης ατζέντας που θα αγγίζει τα πραγματικά ζητήματα της πόλης και τις προοπτικές της δεν συζητήθηκαν ποτέ. Δηλώνουμε βέβαια ότι οι κοκορομαχίες δεν μας εκφράζουν αλλά και δεν πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά. Αφήνουμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτά στην αποκλειστική ιδιοκτησία του πλειοψηφούντος συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα του κ. Μπέου αλλά και όσων επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους με τέτοιο τρόπο.

Πέραν όλων αυτών και μετά τις πολύ πρόσφατες συζητήσεις, που είχαν κάποιοι από τους συνυπογράφοντες την παρούσα επιστολή με τον μέχρι σήμερα επικεφαλής της Κίνησης Μαργαρίτη Πατσιαντά για το ζήτημα της ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού και άρα και του επικεφαλής, ήρθε και η <<αφοπλιστική>> του απάντηση : << Ο Καλλικρατικός νόμος μόνο δύο λόγους αποδέχεται για την αλλαγή του επικεφαλής. Ο ένας να αποβιώσει. Ο άλλος να παραιτηθεί οικειοθελώς . Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω κανέναν από τους δύο. >> Επειδή όμως όπως στη ζωή έτσι και στη πολιτική ζωή τίποτε δεν είναι ισόβιο και επειδή βασική αξιακή αρχή μας παραμένει ότι η προσωπικότητα αναδεικνύεται , επικυρώνεται και ελέγχεται διαρκώς από τη συλλογικότητα, αποδεικνύοντας διαρκώς και το γιατί, ευχόμαστε στον μέχρι σήμερα επικεφαλής μας ειλικρινή μακροημέρευση αλλά φοβούμαστε ότι θα είναι ( και είναι άδικο και για τον ίδιο μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στα κοινά) επικεφαλής μόνο του εαυτού του.

Τέλος με τη παρούσα επιστολή δηλώνουμε ότι αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος ομαλής εξέλιξης και συνέχειας της παράταξης ( προφανώς όχι με δική μας ευθύνη ) ανεξαρτητοποιούμαστε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι . Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι με την ανεξαρτητοποίησή μας θα υπάρξει πρόσκαιρη απουσία των Δημοτικών Συμβούλων που συνυπογράφουμε τη δήλωση αυτή από τις θεσμοθετημένες Επιτροπές του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα αλλά δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες όπως πάντα ήμασταν. Δηλώνουμε ταυτόχρονα με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι για την απουσία αυτή ευθύνεται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά ο Μ. Πατσιαντάς με την αδιάλλακτη στάση του και με την αδυναμία του να κατανοήσει τις νέες αναγκαιότητες που εμφανίζονται αλλά και τις νέες προοπτικές που πρέπει ν’ ανοιχθούν.

Παράλληλα συγκροτούμε Δημοτική Ομάδα και δρομολογούμε τις εξελίξεις ώστε οι αρχές που διακηρύχθηκαν από τους << Δρόμους Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης >> να υλοποιηθούν πραγματικά και σε περιβάλλον πραγματικής παραγωγής αυτοδιοικητικού λόγου με συλλογικότητα , συνευθύνη και απολογισμό δράσης , με αποκλειστικό σκοπό τη προσφορά μας στη πόλη που ζούμε.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΑΣΟΝΑΣ
ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ ΜΑΝΘΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΜΟΛΟΧΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης:

Η Δημοτική παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης» με επικεφαλής τον Μαργαρίτη Πατσιαντά θα εξακολουθήσει να πορεύεται στον Δήμο Βόλου και στην τοπική κοινωνία πάντα με γνώμονα τις αντιμνημονιακές, αντικαλλικρατικές και διεκδικητικές θέσεις της απέναντι σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση, όπως αυτές είναι διατυπωμένες στην προεκλογική διακήρυξη αρχών της. Για την παράταξή μας καθήκον αποτελεί η προάσπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την απαξίωση και την οικονομική ασφυξία που της έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές πολιτικές και που πρόκειται να συνεχιστούν εντονότερα και στο αμέσως επόμενο διάστημα με το τρίτο Μνημόνιο. Η παράταξή μας είναι απέναντι στις πρακτικές επιβολής του νεοφιλελεύθερου δόγματος «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» στην Τ.Α. και στην κοινωνία. Aυτό το δόγμα υπηρετεί πιστά στον Δήμο μας η Δημοτική Αρχή Μπέου, χρησιμοποιώντας πολύ συχνά και μεθόδους που οδηγούν σε εκφυλισμό και εκφασισμό τη δημοτική λειτουργία. Θα εξακολουθήσουμε σθεναρά να υπερασπιζόμαστε τις διεκδικήσεις της Τ.Α. απέναντι στην κεντρική εξουσία καθώς και τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συμπολιτών μας που οδηγούνται μαζικά κάθε μέρα στο περιθώριο και στην φτωχοποίηση εξαιτίας των σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων που επιβάλλονται. Η στιγμή της ανεξαρτητοποίησης των έξι δημοτικών συμβούλων με πρόσχημα ότι δήθεν η επιλογή τους αυτή εκπορεύεται από το ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους, για παραίτηση του επικεφαλής της παράταξής μας, είναι φανερό ότι σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφού παρόμοιες «απαιτήσεις», για «αντικατάσταση» επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων οι οποίοι παραμένουν συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, έχουν προβληθεί με συγκεκριμένη κομματική κατεύθυνση και σε πανελλαδικό επίπεδο κατά παράβαση κάθε έννοιας σεβασμού της αυτόνομης λειτουργίας των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Τέλος, δηλώνουμε ότι η παράταξη μας θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τους συμπολίτες και τα κινήματα της πόλης μας, ώστε να προασπίσουμε από κοινού την παραμονή στον Δήμο των από χρόνια θεσμοθετημένων υπηρεσιών και αγαθών που παρέχονται προς τους πολίτες καθώς και την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των άλλων θεσμικών οργάνων του Δήμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει