Χειροπέδες σε αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση ναρκωτικών
Έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, κατέληξε στη σύλληψη εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσε για χρόνια στη Δίωξη Ναρκωτικών. Πρόκειται για 42χρονο ένστολο που πριν από μερικούς μήνες είχε απομακρυνθεί και μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία.
Υπήρχαν καταγγελίες εις βάρος του, πως εκβίαζε διακινητές ναρκωτικών προκειμένου να μην τους συμπεριλάβει σε δικογραφίες της υπηρεσίας του. Ζητούσε αμοιβές είτε για αυτή την «εξυπηρέτηση», είτε προκειμένου να καταθέσει στο δικαστήριο με την ιδιότητα του μάρτυρα προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για τον συγκεκριμένο αξιωματικό ωστόσο φέρεται να έχουν υπάρξει επιβαρυντικές συνομιλίες, μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων SKY-ECC. Η ΕΛ.ΑΣ είχε παραλάβει από ξένες αρχές και θέσει υπό επεξεργασία ένα αρχείο με πολλές χιλιάδες συνομιλίες και γραπτά μηνύματα.
Αυτή η υπόθεση είναι η πρώτη που οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης με βάση το συγκεκριμένο αρχείο. Στην ίδια δικογραφία που έχει σχηματίσει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, εμπλέκονται δύο ιδιώτες ενώ υπάρχουν στοιχεία και για άλλους ενστόλους για τους οποίους δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές εάν θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης ή όχι.
Η αξιοποίηση των σπασμένων αρχείων
Ήδη από το 2020 οι διωκτικές αρχές σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία είχαν καταφέρει να παραβιάσουν δύο βασικές εφαρμογές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Πέρα από το SkyECC, οι αρχές «έσπασαν» και την εφαρμογή EncroChat, αξιοποιώντας το περιεχόμενο των επικοινωνιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, που έχει την ευθύνη διαμοιρασμού των αρχείων στις εθνικές αρχές, πέρυσι το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι χάρη στην αξιοποίηση των δεδομένων από τους servers μόνο της EncroChat συνελήφθησαν πάνω από 6.500 ύποπτοι, βρέθηκαν πάνω από 700 εκατ. σε μετρητά και κατασχέθηκε κοκαΐνη άνω των 100 τόνων.
Στην Ελλάδα, οι διωκτικές αρχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου δύο ετών αξιοποίησαν μόνο αποσπασματικά τα δεδομένα από τους servers των SkyECC και EncroChat. Ήταν κυρίως η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής και δευτερευόντως το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, που ερευνώντας υποθέσεις διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και δολοφονιών ζήτησαν κατά περίπτωση από τις Αρχές σε Γαλλία, Βέλγιο και τη Europol να ελέγξουν εάν στους ψηφιακούς φακέλους υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις έρευνές τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ