Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Ιράν για την Ημέρας της αλ ΚουντςΔεκάδες χιλιάδες Ιρανοί διαδηλώνουν σήμερα σε πολλές πόλεις με την ευκαιρία της Ημέρας της αλ Κουντς (της Ιερουσαλήμ) και καταγγέλλουν το σχέδιο των ΗΠΑ για την επίλυση του Μεσανατολικού, το οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «τη συμφωνία του αιώνα».

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι πορείες πραγματοποιούνται σε 950 πόλεις σε όλη το Ιράν και μετέδωσε εικόνες από διαδηλωτές να κρατούν πανό με συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και «Θάνατος στην Αμερική».

«Όχι στη συμφωνία του αιώνα», έγραφε ένα άλλο πανό που εμφανιζόταν στην οθόνη του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο επίσης μετέδωσε εικόνες από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γειτονικό Ιράκ.

Ο Αγιατολαχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, όρισε το 1979 ότι η Ημέρα της Ιερουσαλήμ γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του ιερού μήνα του ραμαζανιού.

Την Τετάρτη οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της διαμάχης Ισραήλ- Παλαιστινίων είναι καταδικασμένο να αποτύχει και ότι το παλαιστινιακό αντιστασιακό κίνημα θα απαντήσει με αυστηρότητα σε όσους το προτείνουν.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν ήδη απορρίψει το αμερικανικό σχέδιο, καθώς πιστεύουν ότι θα μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο του Τραμπ θα αποτύχει, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί επεσήμανε την Τετάρτη ότι η συμφωνία του αιώνα θα είναι «η χρεοκοπία του αιώνα» για όσους την προτείνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 12:11

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει