Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στην Αλγερία κατά των προεδρικών εκλογών


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 14:03

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Αλγερίου κατά των προεδρικών εκλογών λίγο μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας με κάποιους να διαμαρτύρονται ζητώντας το μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες θεωρούν παρωδία που έχει στόχο να διατησήσει την ελίτ στην εξουσία, και άλλους να φωνάζουν «Καμία ψήφος! Θέλουμε ελευθερία!».

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε πόλεις της περιοχής Καμπίλιε, όπου κάποια εκλογικά κέντρα ήταν κλειστά, είπαν κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία έσπευσε να διαλύσει τους διαδηλωτές με γκλομπ, αλλά υποχώρησε όταν κατέφθασαν περισσότεροι.

Δύο εκλογικά κέντρα στην Μπεζάγια, μια μεγάλη πόλη της Καμπίλιε, στη βόρεια Αλγερία, καταστράφηκαν από τους πολέμιους των προεδρικών εκλογών , σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων.

Έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες μαζικών και άνευ προηγουμένου λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, οι Αλγερινοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχό του σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ελιγμός για την επιβίωση του καθεστώτος.

Τα περίπου 61.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν όπως ήταν προγραμματισμένο στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο APS.

Το «Χιράκ», το κίνημα κατά του καθεστώτος στην Αλγερία ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου και παρόλο που πέτυχε την παραίτηση τον Απρίλιο του Μπουτεφλίκα δεν φαίνεται να ηρεμεί και έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, την οποία το καθεστώς ήθελε να πραγματοποιήσει με οποιοδήποτε κόστος παρά την κοινωνική ένταση.

Το κίνημα καταγγέλλει «την εκλογική φάρσα» και απαιτεί την εκ βάθρων αλλαγή «του συστήματος» εξουσίας που κυβερνά την Αλγερία από το 1962 οπότε κέρδισε την ανεξαρτησία της, όπως και την αποχώρηση όλων όσοι υποστήριζαν ή συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Μπουεφλίκα, που βρισκόταν στην εξουσία επί 20 χρόνια.

Οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι θεωρούνται όλοι παιδιά του «συστήματος» αυτού.

Οι ένοπλες δυνάμεις, που παραδοσιακά στηρίζουν το καθεστώς, έχουν αναλάβει την εξουσία μετά την παραίτηση του Μπουτεφλίκα.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 14:06

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει