Χορήγηση ασύλου στους πολίτες της Βενεζουέλας εξετάζει ο ΤραμπO Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου ή προσωρινού καθεστώτος προστασίας στους πολίτες της Βενεζουέλας που αποχωρούν από τη χώρα λόγω των πολιτκών αναταραχών. 

Από την αρχή της κρίσης στη Βενεζουέλα, ο αριθμός των πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ειδικότερα, η εκροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής». 

Μάλιστα, διεθνή μέσα αναφέρουν ότι αν η έξοδος των Βενεζουελάνων συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 5.3 εκατ. κάτοικοι, δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού. Σύμφωνα μάλιστα με την Υπατη Αρμοστεία, από το 2014 ο αρίθμος των Βενεζουελάνων που αιτούνται χορήγησης ασύλου – παγκοσμίως και κυρίως στις ΗΠΑ – έχει αυξηθεί κατά 4.000%. 

«Μέχρι το 2021, τέσσερα εκατομμύρια Βενεζουελάνοι ενδέχεται να ζουν στην Κολομβία», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, όπου μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας. 

Εκτός από την Κολομβία, το Περού, έχει υποδεχθεί περίπου 500.000 Βενεζουελάνους, ενώ ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς συγκαταλέγονται το Εκουαδόρ και η Αργεντινή με 220.00 και 130.000 πρόσφυγες αντιστοίχως. Ακόμη, 85.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει στη Βραζιλία. 

Με πληροφορίες από Reuters


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 21:03

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει