Χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη D


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020, 02:23

Μπορεί να ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα με έντονη ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αρκετή βιταμίνη D. Μια βιταμίνη, που είναι και ορμόνη μαζί, απαραίτητη για την υγιή σωματική λειτουργία.

Συχνά ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου», γιατί μέσω αυτού εισέρχεται στο σώμα. Αφού ο ήλιος απορροφάται από το δέρμα και μετατρέπεται σε χρήσιμη μορφή από τη χοληστερόλη.

Τι κάνει η βιταμίνη D

Ενώ όλα τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι απαραίτητη σε σχεδόν κάθε οργανισμό και λειτουργία συμπεριλαμβανομένου του μυοσκελετικού, γαστρεντερικού, νεφρικού, ενδοκρινικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα:

1. Βοηθά στην υγεία του θυρεοειδούς

Κυρίως, επειδή ρυθμίζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές βοηθούν να προστατευθείς από τις ασθένειες του θυρεοειδούς. Αλλά και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Επίσης, στο να έχεις διάθεση, ομαλό κύκλο ύπνου και ισχυρό ανοσοποιητικό. Ορισμένες ορμόνες του θυρεοειδούς διαδραματίζουν επίσης ρόλο στο να διατηρούνται τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου νεανικά και δυνατά.

Περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις του θυρεοειδούς. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και η νόσος του Graves.


2. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάνουν με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της γενετικής έκφρασης των λευκών αιμοσφαιρίων. Το βοηθούν έτσι να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τη μόλυνση και τη διαχείριση της φλεγμονής. Επίσης, αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως συμβάλλει ακόμα και στη μείωση του κινδύνου για τον COVID-19.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία αυτοάνοσων παθήσεων. Όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

3. Μειώνει τις κακές συνέπειες της φλεγμονής


Ενώ κάποια φλεγμονή μπορεί να ωφελήσει ― βλέπε το προστατευτικό πρήξιμο που εμφανίζεται μετά από ένα φυσικό τραύμα ― η χρόνια φλεγμονή προκαλεί βλάβη στο σώμα. Αναγνωρίζεται πλέον ως αιτιώδης παράγοντας σε σχεδόν κάθε χρόνια πάθηση, από τις καρδιακές παθήσεις έως την κατάθλιψη.

Η βιταμίνη D βοηθά στη διαχείριση της φλεγμονής ρυθμίζοντας την απελευθέρωση και τον πολλαπλασιασμό των κυτοκινών ― χημικών αγγελιοφόρων που ξεκινούν τη φλεγμονή.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει