Χριστούγεννα στα Μουσεία και τις βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και… όσους αισθάνονται παιδιά

«Μέρες γιορτινές στη Μακρινίτσα…»

Από σήμερα και όλη την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, το Μουσείο Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης του Πηλίου στη Μακρινίτσα και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς θα βάλουν τα γιορτινά τους, για να υποδεχθούν τους επισκέπτες των ημερών, και θα είναι ανοικτά όλες τις ημέρες εκτός των αργιών των Χριστουγέννων και της 2ης ημέρας τους και της Πρωτοχρονιάς.

Επιπλέον, η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, οργανώνει στο χώρο του Μουσείου στη Μακρινίτσα (Αρχοντικό Τοπάλη) εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μέρες γιορτινές στη Μακρινίτσα… στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς», που θα πραγματοποιηθεί παραμονές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων (Κυριακή 23, 30 Δεκεμβρίου & Σάββατο 5 Ιανουαρίου) και ώρα 11.00 π.μ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μικρούς φίλους του Μουσείου, αλλά και σε όσους έχουν ανάλογη διάθεση, και αφορά τα έθιμα, τα ξεχωριστά φαγητά και όλα όσα έκαναν τις γιορτινές μέρες του δωδεκαήμερου, ιδιαίτερες οι νοικοκυρές και τα παιδιά παλιότερων εποχών. Υλοποιείται με εμψυχωτή τον δάσκαλο Γεράσιμο Τσιμπλούλη και θα πλαισιώνεται από την έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Κούρκουλου «Αγγέλων φύσεις νοερές». Ειδικά, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, στις 12.30 μ.μ., ο μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Μπερλής θα παίξει χριστουγεννιάτικες μελωδίες για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μουσείου.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 23 Δεκεμβρίου και θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου & Σάββατο 5 Ιανουαρίου, ώρα 11.00 π.μ., στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου στη Μακρινίτσα (Αρχοντικό Τοπάλη), μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 2421039644. Επειδή ο αριθμός συμμετεχόντων κάθε φορά είναι περιορισμένος (20 – 25 άτομα), θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Η Χριστουγεννιάτικη λεγεώνα των Φρύνων»

Ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 23/12/2012 οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που προετοίμασαν οι βιβλιοθήκες της Δνσης Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου με γενικό τίτλο «Χριστούγεννα 2012 στις Βιβλιοθήκες», με το θεατρικό παιχνίδι «Η Χριστουγεννιάτικη λεγεώνα των Φρύνων» στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά & Σταδίου, τηλ. 2421085535) στις 12 μμ. από την «Πρωτοβουλία καλλιτεχνών Βόλου», μια ομάδα θεατρικού παιχνιδιού με κύριο εμψυχωτή τον Λάκη Κουρετζή, που δημιουργήθηκε το 2009, και έχει οργανώσει πλήθος διαδραστικών παρουσιάσεων -θεατρικό παιχνίδι για παιδιά. Συμμετέχουν οι: Όλγα Σταροπούλου, Άννα Σταυρακάκη, Κερασία Καρανίκου, Αναστασία Δαφερέρα, Κοραλία Νούλα, Έλλη Παπαδοπούλου, Μαρία Μητρουλά κ.α.

Από τις 10 Δεκεμβρίου στις βιβλιοθήκες του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Νέας Ιωνίας και Νέας Αγχιάλου περισσότερα από 300 παιδιά και 100 περίπου ενήλικες παρακολούθησαν εκδηλώσεις αφήγησης Χριστουγεννιάτικών ιστοριών, εργαστήρια κατασκευής στολιδιών, τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα, ενώ την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας 200 περίπου ενήλικες και παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση του Θεάτρου Σκιών “Ο Καραγκιόζης μυλωνάς και οι καλικάντζαροι” με τον Παναγιώτη Φιλιππίδη.

Η παρουσίαση των παραπάνω εκδηλώσεων στηρίχθηκε στην εθελοντική συμμετοχή της κας Μάρως Αισώπου, της Παραδοσιακής Χορωδίας Θρακών, της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου, καθώς και της συνεργασίας των Διευθύνσεων, δασκάλων και προσωπικού των σχολείων που συμμετείχαν στα πρωινά εργαστήρια.

Για το διάστημα των εορτών το ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης του ΔΗΚΙ είναι Δευτέρα – Παρασκευή 07:30 – 15:30 και της Βιβλιοθήκης Νέας Αγχιάλου 08:30 – 16:30

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου άνοιξε ξανά για το κοινό, μετά από επείγουσες εργασίες συντήρησης κι επισκευών, που το κράτησαν κλειστό περίπου για ένα δίμηνο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου στη Μακρινίτσα. Έτσι, όλα τα Μουσεία του Δήμου Βόλου είναι έτοιμα να λειτουργήσουν την περίοδο του εορταστικού δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, προσφέροντας στους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους εναλλακτικές προτάσεις ψυχαγωγίας.

Αναλυτικότερα οι ημέρες και ώρες λειτουργίας ανά Μουσείο είναι:

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, Μακρινίτσα

Σάββατο/Κυριακή 22/23, 29/30 Δεκεμβρίου και 5/6 Ιανουαρίου 11.00 – 14.30

Καθημερινές (εκτός αργιών 25, 26 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου) 9.00 – 14.30

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς

Σάββατο/Κυριακή 22/23, 29/30 Δεκεμβρίου και 5/6 Ιανουαρίου 11.00 – 14.30

Καθημερινές (εκτός αργιών 25, 26 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου) 9.00 – 14.30

Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας / Ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη», Κατηχώρι

Κάθε Κυριακή: 11.00 – 13.30

Κοινοτικό Κέντρο Πολιτισμού (πρώην οικία Παπαθεολόγου), Σταγιάτες

Κάθε Κυριακή: 11.00 – 13.00

Λαογραφικό Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράκειας

Κάθε Κυριακή: 11.00 – 13.00

Στο Βόλο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια, θα είναι ανοικτά για οργανωμένες επισκέψεις ομάδων, μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών, 2421039644 και 2421021664.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει