Χρονοδιάγραμμα απόδοσης των συντάξεων για αιτήσεις που υποβάλλονται τώρα


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 13:44

Το χρονοδιάγραμμα – ορόσημο για να υποβληθεί η αίτηση για συνταξιοδότηση στο ψηφιακό σύστημα Άτλας παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε έξοδα κηδείας αγροτών.

«Με ρωτούν πολλοί πότε συμφέρει να πάρουν σύνταξη» είπε ο υπουργός. «Τον Μάρτιο του 2021 θα δοθούν συντάξεις αναπηρίας και γιατρών. Το Νοέμβριο του 2021 συντάξεις ιδιωτικού,  δημοσίου τομέα μισθωτοί και μηχανικοί και τον Δεκέμβριο του 2021 οι μισθωτοί, δικηγόροι, νομικοί και δημοσιογράφοι. Συμφέρει λοιπόν κάποιος να κάνει αίτηση όταν θα μπει σε λειτουργία το σύστημα Άτλας, δεν είναι κάτι που συστήνω, ο καθένας αποφασίζει πότε θα υποβάλλει αίτηση. Αλλά εάν δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί, μπορεί όμως να κάνει αίτηση ακριβώς την στιγμή που θα λειτουργεί αυτόματα και ψηφιακά ώστε να βγει η σύνταξη σε ένα δευτερόλεπτο».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας με το ψηφιακό σύστημα Άτλας «όλες οι νέες γενιές θα παίρνουν σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα».

Στις επισημάνσεις του  βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Μουλκιώτη για τις εκκρεμείς συντάξεις αγροτών και το πρόβλημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ που ταλαιπωρεί χιλιάδες αγρότες στην περιφέρεια τόνισε πως βρήκε χιλιάδες εκκρεμότητες στο θέμα αυτό. «Τώρα μου ζητάτε να λυθεί ένα πρόβλημα που υφίσταται πενήντα χρόνια. Αυτό είναι πρόβλημα που θα φθίνει καθώς οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη αυτόματα».

Έως τέλος Δεκεμβρίου τα έξοδα κηδείας

Το πρόβλημα με την καταβολή των εξόδων κηδείας αγροτών θα λυθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης. Όπως είπε από το 2015 δεν είχαν δοθεί και εκκρεμούσαν τα έξοδα κηδείας 45.000 αγροτών, ενώ αυτή την στιγμή εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις.

«Στις 7 Ιουλίου λύσαμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα μετά από εξ αποστάσεως σύσκεψη με την ένωση των Γραφείων Τελετών και φτάσαμε επιτέλους στο να γίνεται ηλεκτρονικά η όποια διαδικασία» τόνισε ο υπουργός. “Έτσι τα έξοδα κηδείας βγαίνουν αυτόματα.

Παράλληλα βγήκαν 100.000 λιγότερες συναλλαγές, βγήκαν τα μαύρα”. Το σύστημα εξυπηρέτησης των αγροτών όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου βελτιώθηκε με την επέκταση  της αρμοδιότητας στα γραφεία ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα αρχής γενομένης με την Στερεά Ελλάδα πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2019. “Το σύστημα ΕΦΚΑ αγροτών είχε μόνο 7 κέντρα εξυπηρέτησης , εμείς το απλώσαμε σε όλη την Ελλάδα” τόνισε.

Το 2013 “κόψαμε” 40.000 ψεύτικες συντάξεις 5 δισ. ετησίως

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις δύο παθογένειες του συνταξιοδοτικού συστήματος , τις ψεύτικες συντάξεις και τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα είναι τόσο κοντά στους αγρότες. Παλαιότερα είχαμε 40.000 ψεύτικες συντάξεις θανόντων που τις λάμβαναν συγγενικά πρόσωπα . Με 5 δις επιβάρυνε αυτό το ‘σύστημα’  το δημόσιο. Με τον “Ήλιο” και την “Αριάδνη” κάναμε την χαρτογράφηση των συνταξιούχων , μέχρι τότε δεν ξέραμε ούτε πόσους είχαμε, ούτε ποιοι είναι , ούτε τι παίρνουν. Από τότε δεν μπορούσε να γίνει ούτε μια ταφή αν δεν παίρνανε ΑΜΚΑ. Νικήσαμε την πρώτη παθογένεια».

«Η κ. Αχτσιόγλου κορόϊδευε ότι δεν έχει εκκρεμείς συντάξεις»

Αναφερόμενος στην δεύτερη παθογένεια ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι ήταν οι κοροϊδίες του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπήρχαν εκκρεμείς συντάξεις.

«Κορόιδευε συνεχώς η κ. Αχτσιόγλου και ο Συριζα για το θέμα αυτό στις τηλεοράσεις». Όπως είπε «το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις δεν αντιμετωπίζεται με διορισμούς αλλά με την μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που λέγεται Άτλας-Ψηφιακή σύνταξη. Στις 23 Ιουλίου 2020 ξεκίνησε ο Άτλας των αγορών και της αιτίας θανάτου για τις συντάξεις χηρείας. Από εκείνη την μέρα όσοι αγρότες υποβάλλουν αίτηση σύνταξη την παίρνουν σε ένα δευτερόλεπτο».

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει