Χρ. Μπουκώρος: Αποδοτικότητα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστου προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ν.Δ. Μάριο Σαλμά, προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας να ενημερωθούν για την αποδοτικότητα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εθνικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 δήμους οφείλουμε σαν χώρα να εκτιμήσουμε και να προσδιορίσουμε την αποδοτικότητα του μέτρου και κυρίως πριν την καθολική του εφαρμογή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Προκειμένου να είναι χρήσιμο το επίδομα αυτό πρέπει να αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις που είναι η εφαρμογή του, η διασύνδεση των ληπτών με κοινωνικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε αγαθά και η ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας των δικαιούχων.
Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας τότε κινδυνεύει αυτό το ενεργητικό προνοιακό πρόγραμμα να γίνει ένα παθητικό πρόγραμμα αναπλήρωσης των δικαιούχων. Ο κίνδυνος αυτός διεθνώς λέγεται παγίδα της φτώχιας (poverty trap) που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Προκειμένου η Ελληνική Βουλή να διαμορφώσει άποψη για την αποδοτικότητα του προγράμματος

Ερωτάται η κυρία Υπουργός
– Πόσοι ήταν οι ωφελούμενοι του ΚΕΑ στους 30 δήμους της χώρας όπου εφαρμόστηκε πέρυσι το πρόγραμμα;
– Κατά πόσο έχει ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τις συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά; Σε πόσους από τους ωφελούμενους παρασχέθηκαν συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά;
– Πόσοι από τους δικαιούχους έλαβαν βοήθεια από την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα που είναι οι υπηρεσίες ενεργοποίησης ή προώθησης των δικαιούχων εφόσον δύνανται να εργαστούν σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας;
– Πόσοι από αυτούς προωθήθηκαν στην αγορά εργασίας , με ποια διαδικασία και με ποιες μορφές απασχόλησης;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει