Χρ. Μπουκώρος: «Η κοινωνία πληρώνει τις αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ»
Επισήμανε σε τοποθέτησή του στη Βουλή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος μιλώντας χθες στη συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής σχετικά με την «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» έκανε τις εξής παρατηρήσεις:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή διαδικασία απέτυχε πλήρως. Και για το γεγονός αυτό κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Μου προκαλεί εντύπωση ότι όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές για το κρίσιμο νομοσχέδιο και την ίδια ώρα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, ώστε αυτό να μην είναι εφικτό. Εάν αυτή η πρακτική δεν λέγεται «πολιτική υποκρισία», αναρωτιέμαι πως μπορούμε να την ονομάσουμε. Τα όσα όμως σήμερα συμβαίνουν και καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι η λογική συνέχεια των όσων συνέβησαν το προηγούμενο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σας θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015, ο πρωθυπουργός μάς είπε ότι παραπλανήθηκε, εφόσον υπέγραψε συμφωνία και δεν πήρε χρήματα.
Μετά από έξι μήνες υποτιθέμενης «ηρωικής διαπραγμάτευσης», καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε, απευθυνόμενοι προς την ελληνική κοινωνία, ότι διαπραγματεύτηκαν, αλλά απέτυχαν και τώρα πρέπει να εφαρμόσουν το μνημόνιο. Τη μία παραπλανήθηκαν, την άλλη απέτυχαν. Πραγματικά γεννιούνται απορίες για το τι είδους κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα.
Με τη λεγόμενη «ηρωική» σας διαπραγμάτευση, κ. Υπουργέ δεν κατορθώσατε να προστατεύσετε κανένα τμήμα του ελληνικού λαού, καμία κοινωνική τάξη, καμία επαγγελματική ομάδα.
Για το αδικαιολόγητο 23% ΦΠΑ στη ιδιωτική εκπαίδευση, σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και φροντιστήρια κέντρων γλωσσών, σας τα είπε μόλις πριν λίγα λεπτά και ο κ. Μητσοτάκης. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει στη συμφωνία, καμία πρόβλεψη, το φέρνετε το επαχθές αυτό μέτρο απλά υπηρετώντας τις ιδεοληψίες σας. Παραγνωρίζετε, όμως, ότι αν συρρικνωθεί η ιδιωτική εκπαίδευση θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη προβληματική δημόσια εκπαίδευση, όπου θα μετακινηθούν μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος φοίτησης.
Σχετικά με την αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, μια ακόμη απορία ταλανίζει την ελληνική κοινή γνώμη: Πώς γίνεται, κ. Αλεξιάδη (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) η προηγούμενη κυβέρνηση, που υποτίθεται ήταν «πειθήνιο όργανο» των δανειστών, όπως η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ την αποκαλούσε, να κατορθώσει να μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση από 23 σε 13%, ενώ εσείς με την «ηρωική» διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού και των υπουργών να το αυξάνετε από 13 σε 23%;.
Ούτε και μία από τις πιο παλιές επαγγελματικές συντεχνίες, τους αρτοποιούς, δεν κατορθώσατε να προστατεύσετε στο ελάχιστο. Φέρνετε στην ίδια μοίρα τον παραδοσιακό φούρνο της γειτονιάς, ο οποίος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τις καταναλωτικές συνήθειες του μέσου Έλληνα, με τις λεγόμενες εταιρίες που ψήνουν κατεψυγμένη ζύμη. Σίγουρα μια βελτίωση εδώ είναι κρίνεται αναγκαία.
Είναι αναγκαίο η επιχείρηση ή το κατάστημα που εμπορεύεται κατεψυγμένη ζύμη να φέρει μια διακριτική επιγραφή, ώστε να μην υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. Διότι άλλο ο φούρνος της γειτονιάς και άλλο όλες οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Αναφορικά τώρα με τους αγρότες, που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλο επαγγελματικό κλάδο με τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αντιδρά σήμερα η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «κλαίει και οδύρεται» για τα παθήματα των αγροτών και μιλάει για την εξαφάνισή τους. Δεν είδαμε, όμως, να αντιδρά η Αριστερή Πλατφόρμα, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 12/5/2015 ενέταξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τροπολογία τη φορολόγηση των επιδοτήσεων των αγροτών στο Νομοσχέδιο για το εργοστάσιο Ζαχάρεως.
Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής κ. υπουργέ ήταν να διευρύνετε τη φορολογική βάση και εσείς από άστοχους χειρισμούς ή από την αποτυχημένη διαπραγμάτευση, επιλέγετε να ρίξετε στα «δόντια» των δανειστών τον αγροτικό κόσμο.
Ένα τελευταίο ερώτημα για τους μικρούς αγρότες που έχουν εισόδημα 9-10.000€ το χρόνο. Κατά την άποψή σας κ. υπουργέ αυτοί οι αγρότες είναι επιχειρηματίες; Γιατί κατά τη δική μου άποψη είναι εργαζόμενοι στη γη. Πώς λοιπόν τυγχάνει φοροαπαλλαγής ένας
οποιοσδήποτε εργαζόμενος και δεν δικαιούται φοροαπαλλαγής ο αγρότης με τα ίδια εισοδήματα, τον οποίο καλείτε να πληρώσει 26% από το πρώτο ευρώ. Όλα αυτά, όμως, για τη φορολογία, τις επιδοτήσεις και την αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ θα τα πούμε την εποχή των εφαρμοστικών νόμων, πιθανότατα τον ερχόμενο Οκτώβριο και τότε η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν αυτά τα επώδυνα μέτρα αν δεν αμβλυνθούν, από εμάς θα καταψηφιστούν. Να είστε βέβαιοι.
Πρόεδρος: Κ. Μπουκώρε παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
Χρ. Μπουκώρος: κ. Πρόεδρε, στη δική μου τοποθέτηση κόλλησε όλη η διαδικασία; Από το πρωί έχετε σπαταλήσει όλο το χρόνο για να λύσετε τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έστω και αν σήμερα η Ν.Δ. ψηφίσει θετικά, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στην ευρωζώνη, δεσμευόμαστε να παλέψουμε, από όποια θέση και αν μας τάξει ο ελληνικός λαός σε περίπτωση εκλογών, για να αλλάξουν όλα αυτά που πλήττουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τον αγροτικό κόσμο. Εξάλλου, αυτές οι κοινωνικές τάξεις ήταν πάντα ο κορμός της παράταξής μας. Τους εμπιστευόμαστε και θα μας ξαναεμπιστευτούν για να παλέψουμε για αυτούς και για όλους τους Έλληνες», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος.