Χρ. Μπουκώρος: Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες εγκαταλείπουν την Ελλάδα
Τονίζει σε επίκαιρη επερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με την Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτή Α΄ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας το έντονο κύμα φυγής χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, λόγω της αυξημένης φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της έλλειψης ρευστότητας.
Στην επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται τα εξής: «Σε μια κρίσιμη περίοδο για την αντοχή και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών και επαγγελματιών εγκαταλείπουν την Ελλάδα, μεταφέροντας την έδρα τους ή ιδρύοντας νέες εταιρείες σε άλλες χώρες (π.χ. Βουλγαρία, Εσθονία, Κύπρος, Ρουμανία), ώστε να ευνοηθούν από τη χαμηλότερη φορολογία, τις πιο λογικές ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα τη λιγότερη «γραφειοκρατία» και τα εμπόδια.
Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας της Δημόσια Διοίκησης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς κεφαλαίου που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι, α) η παραοικονομία, β) η πολιτική αστάθεια, γ) το υψηλό ενεργειακό κόστος, δ)το αναποτελεσματικό κράτος, ε) η διαφθορά, στ) οι τηλεπικοινωνίες και ζ) το πρόβλημα της χρηματοδότησης.
Το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι οι εφορίες λαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής έδρας. Eπιπλέον, οι εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναζητούν και άλλες λύσεις, ώστε να αποφύγουν τη φορολογική και ασφαλιστική «καταιγίδα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μεταξύ άλλων, μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων των εταιρειών και επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες, μειώνοντας αντίστοιχα τα δηλωμένα εισοδήματα στην Ελλάδα, αναζητούν έμμεσους τρόπους αμοιβής και περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατό τις επίσημες συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε οδηγήσει τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη και οι καταθέσεις σημείωσαν βουτιά 236%, στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 10% και στη Ρουμανία κατά 8%. Στο διάστημα 2008-2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 46,1%, ενώ στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 74,2% και στη Ρουμανία κατά 50,05%.
Το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει ένα «εχθρικό» περιβάλλον για την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι καινοτομίες, όπως και ένας ισχυρός εξωστρεφής προσανατολισμός, απουσιάζουν από την ελληνική πραγματικότητα.
Κατόπιν αυτών,
Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Ποιες οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στο εξωτερικό;
2. Πώς θα αντιμετωπισθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η οικονομία, δεδομένου ότι οι αυξημένοι φόροι και εισφορές, η γραφειοκρατία και τα κάθε είδους εμπόδια, η έλλειψη ρευστότητας, η απουσία επενδύσεων και συνακόλουθα η στασιμότητα της αγοράς και η αβεβαιότητα λειτουργίας ή και ίδρυσης υγιών επιχειρήσεων στην Ελλάδα;
3. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να βελτιώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το φορολογικό καθεστώς, όπως εισηγούνται και οι εκπρόσωποι των Ελλήνων επιχειρηματιών και των αρμόδιων φορέων, ώστε να αποθαρρύνει τη μεταφορά έδρας ή την ίδρυση ελληνικών εταιρειών σε άλλες χώρες; Ειδικότερα, δε, προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές;
4. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τί ανταπόκριση έχουν μέχρι σήμερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κ.α.) που έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την τόνωση της επιχειρηματικότητας; Πόσα χρήματα έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία και πόσα παραμένουν αναξιοποίητα σε ενδιάμεσα ταμεία, την ώρα που η αγορά έχει ανάγκη από τόνωση της ρευστότητας;» καταλήγει η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών.