Χωρίς φρένα η πτώση στο BrentΣε νέο χαμηλό 7 μηνών υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου, επεκτείνοντας τις πρόσφατες μεγάλες απώλειες μετά από μια απροσδόκητη αύξηση των προμηθειών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ και τους φόβους για χαμηλότερη ζήτηση αργού λόγω της επιδείνωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent σημειώνουν πτώση 4,36% στα 56,34 δολάρια το βαρέλι, διαμορφώνοντας ένα νέο χαμηλό 7μηνου.

Οι τιμές έχουν χάσει περισσότερο από 20% από τον Απρίλιο, όταν είχαν φτάσει στο απόγειό τους για το 2019, μέχρι στιγμής.

Τα futures για το πετρέλαιο τύπου WTI χάνουν 2,77 δολάρια ή 1,18% στα 50,84 δολάρια.

Το Brent κατέγραψε βουτιά άνω του 10% την περασμένη εβδομάδα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε περιδίνηση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

«Η αγορά συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με την αύξηση ζήτησης και την ιδέα ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Gene McGillian, αντιπρόεδρος έρευνας αγοράς στο Tradition Energy στο Stamford Connecticut.

«Η αγορά δεν ανησυχεί για τίποτα άλλο από το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους», είπε.

Οι αγορές πετρελαίου επέκτειναν τις ζημίες, αφού τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση 2,8 εκατ. βαρελιών.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφορίας (EIA) στις αρχές της εβδομάδας μείωσε την πρόβλεψη της αμερικανικής ζήτησης αργού και υγρών καυσίμων, προσδοκώντας ότι θα φθάσει τα 210.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος· 40.000 bpd χαμηλότερα από τις προβλέψεις της τον περασμένο μήνα.

Ο οργανισμός επίσης μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια κατανάλωση αργού και υγρών κατά 0,1% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,28 εκατομμύρια bpd στα 12,27 εκατομμύρια bpd.

«Οι άνθρωποι είδαν αυτούς τους αριθμούς και αντέδρασαν αρνητικά επηρεάζοντας την αγορά», δήλωσε ο Robert Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, στο Mizuho, στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ, την Τρίτη, απέρριψε τους φόβους ότι η εμπορική διαμάχη με την Κίνα θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Τα σχόλιά του απέτυχαν να αποτρέψουν την πτώση των μετοχών στην Ασία για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ ο FTSE 100, του Λονδίνου, ανέβηκε κατά 0,4%.

Ωστόσο, η ζήτηση για ασφαλή asset, όπως το δημόσιο χρέος, υπογραμμίζει την ανησυχία για τους κινδύνους ύφεσης.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές μετά την κατάσχεση από το Ιράν αρκετών δεξαμενόπλοιων τις τελευταίες εβδομάδες στο Στενό του Ορμούζ, ένα σημαντικό κόμβο για τις μεταφορές πετρελαίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλιχ, και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, εξέφρασαν την αμοιβαία ανησυχία τους για τις απειλές κατά της ελευθερίας της θαλάσσιας κυκλοφορίας στον Κόλπο.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει