Όλα θα κριθούν από τα εμβόλιαΠρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, 13:46

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των υπ. Οικονομικών θα βρεθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί.

Οι αβεβαιότητες που υπάρχουν σε σχέση με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία τους επόμενους μήνες θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα αργά το απόγευμα.

Η συζήτηση θα γίνει με αφορμή τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη, οι οποίες λόγω της ρευστότητας που υπάρχει σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Μπορεί το 2020 να ήταν ελαφρώς καλύτερο του αναμενομένου, ωστόσο για το 2021 η Επιτροπή κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης.

Κρίσιμος παράγοντας η ταχύτητα των εμβολιασμών

Η ευρωζώνη εγκατέλειψε προσωρινά την δημοσιονομική πειθαρχία την άνοιξη του 2020, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες στον τομέα της υγείας, αλλά και να στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που δέχθηκαν καίριο πλήγμα από τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Το βέβαιο είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει τους επόμενους μήνες. Όλα θα κριθούν από την εξέλιξη των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα αξιωματούχος της ευρωζώνης με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, το επόμενο βήμα θα είναι η στήριξη της ανάκαμψης των οικονομιών, μέσω της αύξησης των επενδύσεων.

Αργότερα, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι και με βάση το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, θα υποβληθεί η εισήγηση και της Κομισιόν για το αν πρέπει να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες το 2022 ή αργότερα.

Ο διεθνής ρόλος του ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και για τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια των κατευθύνσεων που χάραξε η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου 2020 και της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου 2021 με τίτλο «Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: προώθηση του ανοικτού χαρακτήρα, της ισχύος και της ανθεκτικότητας». Ο διεθνής ρόλος του ευρώ είναι ένα από τα στοιχεία της ανοικτής, στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Τέλος, το Εurogroup θα εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία, οδηγώντας τις κυβερνήσεις σε πρωτοφανή μέτρα κρατικής στήριξης. Στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων για την όσο το δυνατόν καλύτερα στοχευμένη διάθεση της στήριξης αυτής.

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, 13:46Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει