Όλες οι καταθέσεις του πραγματογνώμονα κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής

Το σκοτεινό παρασκήνιο που προηγήθηκε του πορίσματός του, άλλοτε με ωμούς εκβιασμούς και απειλές ακόμη και της ζωής του και άλλοτε με προσπάθειες  εξαγοράς της σιωπής του, αποκαλύπτει ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημ. Λιότσιος, στις συνολικά έξι καταθέσεις που έδωσε στον ανακριτή από τον περασμένο Μάρτιο έως και τις 20 Ιουλίου, οπότε και προσκόμισε τις ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Οι ασφυκτικές απειλές

«Σε περίπτωση που βγει η αλήθεια, δεν θα επιβιώσεις. Θα μείνεις μόνος σου», ήταν τα λόγια που φέρεται να του είπε ο κ. Ματθαιόπουλος, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα σε μία επίδειξη πυγής αλλά και εκφοβισμού ο οποίος κλιμακώθηκε, λίγο πριν το πόρισμα.

«Κάνε το μ@@@@α, κάνε τον Κινέζο», ήταν η «φιλική» συμβουλή που του έδινε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής για να τον… ξυπνήσει,  όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε στις καταθέσεις του ο κ. Λιότσιος. Δεν άργησε όμως η «σύσταση» να γίνει σαφής προειδοποίηση για τους …κινδύνους που θα αντιμετώπιζε εφόσον δεν πειθαρχούσε στις εντολές του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής οι οποίοι ξεκινούσαν από μία δυσμενή μετάθεση και περικοπή των υπερωριών και έφταναν μέχρι και τις απειλές για τη ζωή του πραγματογνώμονα.

Πιέσεις για αλλοίωση του πορίσματος

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής , στη συμπληρωματική κατάθεση της 4ης Μαρτίου υποστήριξε πως αυτό που ουσιαστικά του ζήτησε ο κ. κ. Ματθαιόπουλος ήταν ή να βρει μία εύσχημη δικαιολογία και να μη συντάξει πόρισμα ή να κλείσει όπως-όπως την πραγματογνωμοσύνη του, χωρίς δηλ. να κάνει, ως όφειλε, μία έρευνα σε βάθος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της κατάθεσής του, ο κ. Ματθαιόπουλος  τον παρότρυνε να γράψει στην πραγματογνωμοσύνη του  λίγα πράγματα «ώστε να είναι ελλιπής». «Μου είπε να γράψω πέντε πραγματάκια δηλαδή για τον άνεμο, για την καύσιμο ύλη, για την μίξη πεύκου με σπίτια και την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και ότι η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα που έφυγε από το Νταού είχε προκαλέσει την καταστροφή. Δηλαδή μου είπε να γράψω ψευδώς ότι σε μια ώρα  η φωτιά είχε κάνει την καταστροφή της, πράγμα που δεν ισχύει αυτό από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 16.41 έως και την ώρα 19.00  που έφτασε στη θάλασσα μεσολαβούν 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου, χρόνο κατά τον οποίο δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα και δη κατά την πρώτη μιάμιση  ώρα  όπου επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο που έκανε μία ρίψη» αναφέρει ο μάρτυρας.

Ο κ. Λιότσος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Ματθαιόπουλο ότι του ζήτησε να αλλοιώσει το πόρισμα, μειώνοντας το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η καταστροφή από την πυρκαγιά, κατά 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου «προσπαθώντας να αποσείσει τυχόν ποινικές ευθύνες δικές του και πιθανόν συναδέλφων».

 Στη συνέχεια ωστόσο, όπως κατέθεσε ο πραγματογνώμονας , δέχτηκε επίπληξη γιατί ζητούσε έγγραφα. «Μετά με έντονο ύφος μου είπε τι κάθομαι και ζητάω έγγραφα από την Δούρου και τι με νοιάζει εμένα και να κάνω το μ@@@@@. Μάλιστα, έκανε και ειδική αναφορά για το σχέδιο δασών για το οποίο ζητούσα έγγραφα και είχα ενημερώσει με βάση το σχέδιο δασών και τον εισαγγελέα κ. Ζαγοραίο ότι δεν υπήρχε κανένα κόλλημα να ζητήσω εγώ έγγραφα από το σχέδιο δασών. Εκεί άρχισαν να απαξιώνουν το ρόλο του εισαγγελέα λέγοντας ότι ο κ. Ζαγοραίος θα προαχθεί και θα έρθει άλλος και σιγά μην ασχοληθεί με την υπόθεση» τόνισε.

 

«Πας να τα βάλεις με τα θηρία»

Ο κ. Ματθαιόπολος, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, μετήλθε όλων των μεθόδων για  να «τον ακούσει», λέγοντάς του ότι  θα χρειαστεί πολλά χρήματα για δικηγόρους για να «ξεμπλέξει» από το φαύλο κύκλο των μηνύσεων.  «Δεν θα ξεμπλέξω ούτε σε επτά χρόνια, μου είπε και με  απείλησε  με δυσμενή μετάθεση. Συνέχισε να με παροτρύνει, με απειλητικό ύφος, να γράψω τα πράγματα με απλά λόγια και ότι υπουργός τον είχε πάρει προηγουμένως τηλέφωνο και του ζήτησε να μου πει ο Ματθαιόπουλος το ίδιο, δηλαδή να γράψω απλά πράγματα. Δηλαδή, ενέπλεξε και την υπουργό στην προσπάθειά του να αλλοιώσει την έρευνα. Επίσης, μου είπε ότι είτε με αυτή την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) είτε με την άλλη (Νέα Δημοκρατία) που ερχόταν,   θα ήμουν φαγωμένος αν έγραφα την αλήθεια… θα σε αφήσουν οι άλλοι μετά εδώ μέσα;, μου είπε.  Ακόμη μου υπενθύμισε τις προηγούμενες απειλές του που μου είχε εξαγγείλει σε προηγούμενες συναντήσεις μας «είτε με καλό τρόπο είτε με κακό τρόπο». Μετά άρχισε πάλι το ύφος του να γίνεται απειλητικό και να μου λέει τι πάω να κάνω, ότι δήθεν πάω να τα βάλω με τα θηρία, ότι εδώ έχει 100 νεκρούς και μιλάμε για χρήμα. Ότι σε περίπτωση που βγει η αλήθεια, ο ένας θα δίνει τον άλλον και ότι δεν θα επιβιώσω ούτε εγώ και ότι θα μείνω μόνος μου» κατέθεσε ο  κ. Λιότσιος.

Πότε με ειρωνεία και πότε με χυδαιότητα, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, ο κ. Ματθαιόπουλος εξαντλούσε τη δύναμή του, προσπαθώντας να τον πείσει να παρανομήσει.

«Εκείνη τη στιγμή είδα με τα μάτια μου το Ματθαιόπουλο, ως αρχηγό του ΠΣ και μαζί με όλο το σύστημα που εμπλέκει, πολιτική ηγεσία, φυσική ηγεσία Δικηγόρους άλλοι που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλον, όπως αναφέρει να λειτουργεί πλέον ως «δαμόκλειος σπάθη» στο κεφάλι μου καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου, διότι  σύμφωνα με τα λεγόμενα του θα έπρεπε να παρανομήσω αποκρύπτοντας την αλήθεια» αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας πως εμμέσως πλην σαφώς τον απείλησε με μηνύσεις.   «Μετά επανήλθε και πάλι και ασκώντας ψυχολογική βία επάνω μου άρχισε να μου λέει να ακυρώσω το πόρισμα για το Μάτι και για την Κινέττα, να το διώξω από πάνω μου ότι το έχω δήθεν αργήσει, να γράψω τρία πραγματάκια και πιο συγκεκριμένα με παρότρυνε να γράψω πως ξεκίνησε η φωτιά σύμφωνα με την γεωγραφία, ότι φωτιά κατέληξε εκεί που κατέληξε και τίποτα άλλο. Επίσης με απειλητικό ύφος μου υπενθύμισε και πάλι να μην τα βάλω με το δασαρχείο, ότι θα μου ανοίξουν τον «κ@@@» ότι πάω να τα βάλω με την Δούρου η οποία θα μου ανοίξει τα κα@@@@@@ και ότι πάω να τα βάλω με αυτούς οι οποίοι θα βάλουν 35 δικηγόρους ο καθένας…»

Το «μεμονωμένο» …ατύχημα

Ο μάρτυρας τόνισε πως ο τότε προϊστάμενος του τον απείλησε πως όσοι κατηγορηθούν θα μαζευτούν εναντίον του.  «Θα σε σκίσουμε», φέρεται να του είπε. «Εκεί όμως που ταράχτηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με ιδιαίτερο στόμφο ότι μετά απ’ όλα αυτά κι αν δεν τον ακούσω θα έρθει και το «μεμονωμένο» και ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Στη συνέχεια δηλαδή κορυφώνονται οι απειλές του Ματθαιοπούλου με τον απόλυτο εκβιασμό και συγκεκριμένα με την έκφραση ότι υπάρχει και το μεμονωμένο και ότι δεν είναι απλά τα πράγματα. Η έκφραση αυτή θεωρούσα (και θεωρώ ακόμη) ότι αποτελούσε και αποτελεί  απειλή για την ίδια μου τη ζωή, διότι προηγουμένως είχε γίνει αναφορά ότι θα στραφούν νομικά εναντίον μου εάν κατηγορηθούν άρα δεν υφίσταται κάτι άλλο από αυτό που προανέφερα. Επίσης ενισχύεται η άποψη αυτή διότι όταν ο κύριος εισαγγελέας μετά την διάταξη του κάλεσε τους υπόπτους  (εν δυνάμει κατηγορούμενους) συμπεριλαμβανομένου και τον κύριο Ματθαιόπουλο, εγώ τρεις μέρες μετά είχα την δολιοφθορά στη μηχανή μου και παραλίγο να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή. Ήρθαν στο μυαλό μου πάλι οι απειλές του για ανθρώπους που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων. Αποδεδειγμένα, πλέον, ισχυροποιείται αυτό το γεγονός και από την αντιπροσωπεία της Honda, όπου στην τεχνική της έκθεση αναφέρει  ότι πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα καθώς και η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό την πρόκληση δυστυχήματος» υπογραμμίζει.

Μάλιστα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ένα μήνα μετά και ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη η μηχανή του εκλάπη με σκοπό «όπως πιστεύω να μην βρεθούν ίχνη.» Στην κατάθεση του ο πραγματογνώμονας συνδέει μεταξύ τους τα επίμαχα γεγονότα υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν δεν είχε διαφορές με κανέναν.

Και οικονομικό δέλεαρ

Όταν η επιχείρηση «συγκάλυψη» έπεσε στο κενό, μπήκε σε εφαρμογή , η προσπάθεια εξαγοράς. . «Με  συμβούλεψε να βγάλω τον εαυτό μου απέξω πρώτα να σώσω τον εαυτό μου και ότι την υπογραφή μου και την ψ@@@ μου να θυμάμαι που την βάζω. Μετά βλέποντας το φόβο μου προσπάθησε να εξαγοράσει την συνείδησή μου, προσφέροντας δήθεν την βοήθεια σε περίπτωση που αλλοίωνα  την έρευνα μου. Εν συνεχεία μου επανέλαβε και πάλι να μη γράψω πολλά να μην κάνω έρευνα σε βάθος να τελειώνω γρήγορα, να γράψω πέντε δέκα  λεξούλες και να το δώσω στους εισαγγελείς. Άλλωστε μου είπε ότι κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα και ότι εγώ θα πάρω την «π@@@@@»  ότι έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα αναφερόμενος μάλιστα για το 2007 στην θανατηφόρα πυρκαγιά στον Πύργο Ηλείας λέγοντας ότι τα λεφτά που μάζεψε ο κόσμος τότε τα φάγανε και ότι μοιράστηκαν τις αποζημιώσεις εισαγγελείς και δικηγόροι. Μάλιστα μου υπενθύμισε ότι μου είχε πει από την πρώτη στιγμή που είχα αναλάβει καθήκοντα πραγματογνώμονα για την πυρκαγιά στο Μάτι και την Κινέττα  «να μη χρησιμοποιώ το στυλό μου» δηλαδή να μη γράψω την αλήθεια.». Όπως είπε ο μάρτυρας ο κ. Ματθαιόπουλος του ζήτησε να του δώσει την πραγματογνωμοσύνη του για να την μελετήσει πριν την  παραδώσει στον εισαγγελέα « για να μου πει δύο κουβέντες να γράψω».

Σύμφωνα με το μάρτυρα, ο κ. Ματθαιόπουλος τον παρότρυνε  όσα στοιχεία επιβαρυντικά σε βάρος των κατηγορουμένων έχει, «να τα θάψει και να μην τα μάθει ποτέ ο εισαγγελέας». « Μάλιστα, μου έλεγε να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω γιατί θα με  «δέσουνε» και ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλομαι. Επίσης,  μου είπε ότι σε αυτόν δεν θα μπορέσουν να ρίξουν καμιά κατηγορία διότι ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων παρουσία των υπουργών οι οποίοι δεν τον άφησαν να πάει στη φωτιά, ότι δεν τον αγγίζει τίποτε και να κλείσω το στόμα μου» καταλήγει.

 Μία ημέρα αργότερα, στις 6 Μαρτίου , ο μάρτυρας επανέρχεται στον ανακριτή, καταθέτοντας: «Μάλιστα, μου είπε να μη γράψω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανώτερους, ότι γι’ αυτό με κάλεσε εκεί, ισχυριζόμενος ότι υπουργός του είπε να μην γράψω για ευθύνες ανώτερων, για ευθύνες δημάρχων, της κυρίας Δούρου, του καθενός η κάποιας υπηρεσίας ή του Δασαρχείου. Όσον αφορά την υπουργό, πιθανότατα μιλάει για την αρμόδια τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικός προϊστάμενος του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος διότι μόνο από την αρμόδια υπουργό δέχεται υπηρεσιακές εντολές σχετικές με το σώμα» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «Από τις απειλές αυτές είχε φανεί ξεκάθαρα, μέσα από την εξουσία που του δίνει ο θεσμός του και ο βαθμός του, να με εξαναγκάσει να λιώσω τα αποδεικτικά στοιχεία που έχω συλλέξει, και μάλιστα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, εμπλέκοντας ακόμη και την ίδια την υπουργό πιθανότητα την αρμόδια υπουργό, εμπλέκοντας ξανά την τότε κυβέρνηση σε έκνομες πράξεις ώστε να μην αποδώσω ευθύνες πουθενά σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες απειλές του».

«Ένας αρχηγός που μετράει  τους νεκρούς με χρήματα»

«Μετά άρχισε να μου λέει με μία κυνικότητα πόσο θα στοιχίσει η φωτιά στην Κινέττα και πόσο στο Μάτι. Μάλιστα, μου έδωσε μέχρι και νούμερα και μου είπε ότι οι αποζημιώσεις δικαστικά για την Κινέττα θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια και για το μάτι 1 δισεκατομμύριο και ότι από αυτά κάποιοι θα μοιραστούν τα 200 εκατομμύρια. Από τις συνομιλίες που είχα με το Ματθαιοπούλο κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου έναν αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος που μετράει τους νεκρούς με χρήματα που θα μοιραστούν και που καθόλη τη διάρκεια της ψυχοφθόρας συνάντησης μας δεν αναφέρθηκε ποτέ στην προάσπιση του δικαίου της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης.» τονίζει ο μάρτυρας.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει