Όλοι στηρίζουμε "Καταναλώνουμε ότι παράγουμε"

Σύσκεψη για το ζήτημα της προβολής των τοπικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη», κ. Απόστολου Παπατόλια, του Γραμματέα του Επιμελητηρίου, κ. Στάθη Πλαστάρα, του Προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών, κ. Αλέκου Κουτσελίνη και του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Δημήτρη Μεργιαλή. Στη συνάντηση τέθηκε από τον κ. Παπατόλια το θέμα της συνέχισης των πρωτοβουλιών της Νομαρχίας Μαγνησίας στον τομέα της στήριξης της τοπικής παραγωγής και της συνεργασίας με τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος πάνω σε δράσεις προβολής των ποιοτικών και επώνυμων τοπικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών κ. Κουτσελίνης τόνισε την ανάγκη να επαναδραστηριοποιηθεί το Γραφείο Καταναλωτή, το οποίο έχει τελευταία αδρανοποιηθεί, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση των πολιτών, δεδομένου ότι ούτε η δευτεροβάθμια ούτε η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχουν συμβάλλει μέχρι σήμερα ουσιαστικά στη συνέχιση της λειτουργίας του, αφήνοντας μετέωρο ένα θεσμό που στηρίχθηκε από την τοπική κοινωνία και είχε παρουσιάσει πλούσιο έργο στον τομέα του φιλικού διακανονισμού των διαφορών με τους θιγόμενους καταναλωτές.

Ο κ. Κουτσελίνης πρότεινε στον κ. Πλαστάρα την «υιοθεσία» του θεσμού από το Επιμελητήριο, τονίζοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της συνεργασίας επιχειρηματικού κόσμου και καταναλωτικού κινήματος για την προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων και τη βελτίωση των συνθηκών διάθεσής τους προς το ευρύ κοινό.

Οι κ.κ. Παπατόλιας και Κουτσελίνης έθεσαν υπόψη του κ. Πλαστάρα την πρωτοβουλία του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» να καταγράψει και να δημοσιοποιήσει το σύνολο των παραγωγικών επιχειρήσεων της Μαγνησίας και των τοπικών προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές, ξεκινώντας από τον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων και των ποτών. «Πλέον», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας, «η δράση του Κινήματός μας γίνεται ορατή στον πολίτη, αφού ξεπερνούμε το στάδιο της γενικής υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων στους καταναλωτές, τα οποία παράγονται στον τόπο μας και διαθέτουν ορισμένα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στόχος μας είναι να εντυπωθεί η «ετικέτα» των προϊόντων στους καταναλωτές και να δημιουργήσουμε κίνητρα για την αναζήτησή τους».

Ο κ. Μεργιαλής επεσήμανε ότι παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στη γνώση των τοπικών προϊόντων από τους καταναλωτές της Μαγνησίας, ενώ πρόσθεσε ότι η εξοικείωση με τα ποιοτικά στοιχεία των προϊόντων θα συμβάλλει αφενός στην καλλιέργεια τοπικής καταναλωτικής συνείδησης και αφετέρου στη στήριξη της βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πλαστάρας δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει την πρωτοβουλία του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» στον τομέα της καταγραφής των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους φορείς για το νέο ιστότοπο του Επιμελητηρίου που ξεκινά τη λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα με στόχο την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και την τόνωση των διαδικτυακών συναλλαγών.

Παράλληλα, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διάθεσης των επώνυμων τοπικών προϊόντων σε οργανωμένα Εκθετήρια, που θα δημιουργηθούν στους κύριους τόπους υποδοχής και προσέλευσης των επισκεπτών της περιοχής μας, όπως το Αεροδρόμιο, ο χώρος ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων, τα τουριστικά περίπτερα κ.ά. «Στόχος μας», δήλωσε ο κ. Πλαστάρας, «είναι η δημιουργία συγκεκριμένων σημείων αναφοράς για την προώθηση-διάθεση των τοπικών προϊόντων με οργανωμένα Εκθετήρια, όπου θα παρουσιάζεται όλη η γκάμα της τοπικής παραγωγής στους επισκέπτες του τόπου μας».

Τέλος, ο κ. Πλαστάρας προανήγγειλε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να συγκαλέσει τα μέλη του, προκειμένου να προτείνει πλαίσιο δράσης για την προβολή των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με το Κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», στο οποίο το Επιμελητήριο συμμετέχει ενεργά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει