Αναζητούνται κι άλλα πτώματα πιστών της αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου για να πάνε στον παράδεισο



Αυξάνονται σήμερα οι φόβοι στην Κένυα ότι ο αριθμός των πιστών μιας αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου για να πάνε στον παράδεισο μπορεί να είναι μεγαλύτερος καθώς οι ερευνητές ξεκίνησαν και πάλι το έργο τους μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων σε μαζικούς τάφους.

Άνδρες της αστυνομίας πέρασαν μέρες ερευνώντας το δάσος Σακαχόλα, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Μαλίντι, έπειτα από πληροφορία που έλαβαν για μια αίρεση, την Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης, υπό τον Πολ Μακένζι Νθένγκε, ο οποίος καλούσε τα μέλη της να πεθάνουν από πείνα για να συναντήσουν τον Ιησού.

Αστυνομικές πηγές είπαν στο AFP αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 73 με κάποιους διασωθέντες να έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη χώρα αναγκάζοντας τον πρόεδρό της Ουίλιαμ Ρούτο να δεσμευτεί να πατάξει τα “απαράδεκτα” θρησκευτικά κινήματα εν μέσω ανησυχίας ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα”, είπε χθες στους δημοσιογράφους ο επιθεωρητής της αστυνομίας Τζάφετ Κουμ.

Εκφράζονται φόβοι ότι κάποιοι πιστοί της αίρεσης πιθανόν να κρύβονται ακόμη στο δάσος και αν δεν βρεθούν σύντομα κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο Χουσέιν Χαλίντ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Haki Africa, ο άνθρωπος που έδωσε την πληροφορία στην αστυνομία, κάλεσε τις αρχές να στείλουν περισσότερους διασώστες για να ψάξουν την δασώδη περιοχή έκτασης 800 στρεμμάτων για τυχόν επιζώντες.

“Κάθε ημέρα που περνάει υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να πεθαίνουν και άλλοι άνθρωποι”, είπε ο ίδιος στο AFP.

“Η φρίκη που έχουμε βιώσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες είναι τραυματική. Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μαζικούς τάφους παιδιών”, τόνισε.

Οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν πτώματα στριμωγμένα σε ρηχούς λάκκους–με έως και έξι νεκρούς μέσα στον καθένα–ενώ άλλα πτώματα δεν ήταν τοποθετημένα εκεί, αλλά απλώς κείτονταν στο έδαφος.

–“Απαράδεκτη ιδεολογία”–

Ο υπουργός Εσωτερικών Κιτούρε Κιντίκι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας σήμερα, ενώ ο Ρούτο έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα κατά των αυτόκλητων παστόρων όπως ο Νθένγκε “που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για να προωθήσουν την παράξενη, απαράδεκτη ιδεολογία τους” και τους συνέκρινε με τρομοκράτες.

Καθώς οι κενυατικές αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν τις πραγματικές διαστάσεις της αποκαλούμενης «σφαγής της Σακαχόλα» – από την ονομασία του δάσους όπου βρέθηκαν τα δεκάδες πτώματα- εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πως η αίρεση μπορούσε να λειτουργεί χωρίς να γίνεται αντιληπτή παρότι ο αρχηγός της είχε απασχολήσει την αστυνομία πριν από έξι χρόνια.

Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε είναι ένας πρώην οδηγός ταξί που το 2003 αυτοανακηρύχθηκε «πάστορας» και τα ακραία κηρύγματά του οδήγησαν δύο φορές στη σύλληψή του τα τελευταία χρόνια.

Η αστυνομία, σε μια ανακοίνωσή της στις 14 Απριλίου, ανέφερε αρχικά ότι οι τοπικές αρχές επενέβησαν αφού πληροφορήθηκαν ότι «αθώοι πολίτες πέθαναν από την πείνα πιστεύοντας ότι θα συναντούσαν τον Ιησού, αφού υπέστησαν πλύση εγκεφάλου». Το ίδιο βράδυ ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, γνωρίζοντας ότι καταζητείται, παραδόθηκε στην αστυνομία. Έκτοτε κρατείται και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 2 Μαΐου.

Στον ιστότοπο της οργάνωσής του αναφέρεται ότι η εκκλησία «ιδρύθηκε στις 17 Αυγούστου 2003 από τον υπηρέτη του Θεού Π.Ν. Μακένζι». Αφού ίδρυσε παραρτήματα σε πολλές περιοχές της Κένυας, η Διεθνής Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από 3.000 μέλη – τα 1.000 από αυτά στην παραλιακή πόλη Μαλίντι.

Ο Νθένγκε μετέδιδε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Μηνύματα του τέλους του κόσμου» στο οποίο αναφερόταν στις «διδασκαλίες, τα κηρύγματα και τις προφητείες για το τέλος του κόσμου που κοινώς αποκαλούνται εσχατολογία». Υποστήριζε ότι «μεταφέρει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού απαλλαγμένος από την απάτη και τη νόηση του ανθρώπου». Το 2017 ξεκίνησε και ένα κανάλι στο YouTube, όπου προβάλλονταν τα κηρύγματά που έκανε στην εκκλησία του στο Μαλίντι. Μεταξύ άλλων προειδοποιούσε τους πιστούς να μην ακολουθούν τις πρακτικές του «δαίμονα», όπως να μην φορούν περούκες και να συναλλάσσονται μόνο με μετρητά. Την ίδια χρονιά συνελήφθη για πρώτη φορά με την κατηγορία της «ριζοσπαστικοποίησης», επειδή κήρυττε να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο επειδή η σχολική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται στην Αγία Γραφή.

Ο ίδιος δήλωνε ότι έκλεισε την εκκλησία του δύο χρόνια αργότερα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Σακαχόλα, μέσα στο δάσος.

Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη ξανά, ως ύποπτος για τον θάνατο δύο παιδιών που πέθαναν από την πείνα, κατά διαταγή του. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 σελινιών (περίπου 670 ευρώ).

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η αστυνομία βρήκε στο δάσος της Σακαχόλα τα πρώτα θύματά του: 15 σκελετωμένοι πιστοί, οι τέσσερις εκ των οποίων πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

Ο Κενυατικός Ερυθρός Σταυρός λέει ότι 212 άνθρωποι στο Μαλίντι είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι στην οργάνωση, από τους οποίους δύο επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

 



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει