Αναχώρησαν οι Έλληνες κομάντος για την Αίγυπτο



Για την Αίγυπτο αναχώρησαν, στις 17:00 της Κυριακής, τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j και τα 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι παραμένουν στο εμπόλεμο Σουδάν.

Η είδηση της αναχώρησής τους έγινε γνωστή από το ΓΕΕΘΑ.

Την αποστολή θα συνδράμει επίσης ιατρικό προσωπικό, με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Χτυπήθηκε γαλλικό κομβόι στο Σουδάν – ΥΠΕΞ: Δεν μετέφερε Έλληνες

Την ίδια ώρα, η αγωνία για τους πολίτες που παραμένουν στο Σουδάν μεγαλώνει. Tο μεσημέρι της Κυριακής ένα γαλλικό κομβόι, που μετέφερε αμάχους, χτυπήθηκε.

Το κομβόι συνοδεύεται από στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και έχει ως προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, ώστε στη συνέχεια να κατευθυνθεί από εκεί εκτός Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίθεση τραυματίστηκε ένας Γάλλος στρατιωτικός και ενώ στην αρχή υπήρχαν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των επιβατών, πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση, σε επικοινωνία τους με το CNN.

Συγκεκριμένα, οι πηγές αναφέρουν πως δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι μέχρι στιγμής, ούτε συμμετέχουν Έλληνες σε κομβόι άλλων δυνάμεων. 

Επικοινωνία Ν. Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας

Παράλληλα, τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Η ανακοίνωση της ελληνικής αποστολής, η οποία αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ώρες στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που αυτές τις ημέρες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.


Στις δηλώσεις που έκανε το πρωί της Κυριακής, ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.

Το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν.  Καλέσαμε επίσης τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Στις 16 Απριλίου με νέα ανακοίνωση το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη βοήθεια στους εκεί ευρισκόμενους πολίτες. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο μητροπολίτη Ινδίας, τον κ. Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας. Καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν.

Συγχρόνως έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας αλλά και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, με παρουσία στελεχών του υπουργείου Άμυνας. 

Το ΥΠΕΞ γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για την ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ευρωπαίων υπηκόων. Το θέμα θα το θέσω αύριο το πρωί στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Έχω επίσης προβεί σε μια σειρά επικοινωνιών με ανώτατους ξένους αξιωματούχους για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών. 

Αναφέρομαι στις επικοινωνίες μου με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, στις 18 και 24 Απριλίου. Στις τρεις επικοινωνίες μου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι, υφυπουργό της Γαλλίας, κ. Ζαχαροπούλου και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τσούνη.

Προ ολίγου, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της ελληνικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών.

Επαναλαμβάνω, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. 

Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

Θα ήθελα επίσης σαν καταληκτική παρατήρηση να πω ότι στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό, περιλαμβάνονται και οι πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας».

 



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει