Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών μολόγων στην «αυγή του 2023»



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2023, 16:52

«Δεν μπήκε καλά» το 2023 για την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις ανεβαίνουν και διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή των τελευταίων δύο μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, το κόστος δανεισμού στον 10ετή τίτλο σημειώνει άνοδο κατά επτά μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 4,661%. Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων, καθορίζονται στις 223 μονάδες.

Η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης, σχετίζεται άρρηκτα με το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση των ανατιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 2,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Οι ειδικοί περιμένουν τουλάχιστον ακόμη δύο παρεμβάσεις, συνολικού μεγέθους 100 μονάδων, εντός του α’ τριμήνου του 2023.

Αυτή η στρατηγική, ωστόσο, υπονομεύει την οικονομία και ενισχύει τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αναλυτές αναμένουν απότομο «φρένο» της ανάπτυξης μέσα στο νέο έτος, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο της ύφεσης.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει και η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία κατά παράδοση επιδρά αρνητικά στις αγορές ομολόγων.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2023, 16:52



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει