Αντιμετωπίζοντας την επιληψία με κετογονική δίαιτα

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 10:02

Αντιμετωπίζοντας την επιληψία με κετογονική δίαιτα

Ζήσης Ψάλλας

Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για τα παιδιά που δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλες θεραπείες επιληψίας. Η UK Epilepsy Clinic εργάζεται για να δείξει στις οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο πώς να χρησιμοποιούν την κετογονική δίαιτα (κέτο) για τη μείωση, ή ακόμη και την εξάλειψη των επιληπτικών κρίσεων.

Η δίαιτα κέτο συχνά διαφημίζεται ως μέθοδος απώλειας βάρους, αλλά είναι πραγματικά μια ιατρική δίαιτα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας από τη δεκαετία του 1920.

Η δίαιτα κέτο είναι ουσιαστικά μια αυστηρή δίαιτα που μιμείται τα αποτελέσματα της νηστείας. Η κέτο απαιτεί να κόψετε τους περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα ενώ τρώτε πολύ περισσότερα λίπη και περιορισμένες πρωτεΐνες.

Το όνομα προέρχεται από μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, η οποία συμβαίνει όταν κάποιος νηστεύει και το σώμα αρχίζει να καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες. Η κέτο λειτουργεί επίσης καλά για ενήλικες για την δύσκολα θεραπεύσιμη επιληψία με φάρμακα.

Πώς λειτουργεί η κετοδίαιτα; Συνήθως, το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και ζάχαρη για ενέργεια. Αλλά κόβοντας την κατανάλωση υδατανθράκων αναγκάζεται το σώμα να κάψει το αποθηκευμένο λίπος για να πάρει ενέργεια. Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι πώς λειτουργεί η δίαιτα κετο στην επιληψία. Μπορεί να μειώσει τη «διεγερσιμότητα» του εγκεφάλου, η οποία μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις.

Εάν ακολουθηθεί προσεκτικά, η δίαιτα κέτο λειτουργεί καλά για παιδιά των οποίων η επιληψία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί:

  • Το 7% των παιδιών δεν έχει πλέον επιληπτικές κρίσεις.
  • Το 20% των παιδιών έχει 90% μείωση των κρίσεων.
  • Το 50% των παιδιών έχει 50% μείωση των κρίσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές δοκιμές που μελετούν πώς η δίαιτα κέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του κακοήθους γλοιώματος, της νόσου Αλτσχάιμερ, της ημικρανίας, της νόσου των κινητικών νευρώνων και άλλων παθήσεων.

Η δίαιτα κέτο μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα γλυκόζη, επομένως είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν γιατρό και διαιτολόγο πριν εσείς ή το παιδί σας δοκιμάσετε αυτή τη δίαιτα. 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 10:02

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει