«Απαγορευμένη ζώνη» η περιοχή γύρω από τον τερματικό σταθμό LNG στο Σφινόουιστσε

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, 20:54

Πολωνία: «Απαγορευμένη ζώνη» η περιοχή γύρω από τον τερματικό σταθμό LNG στο Σφινόουιστσε

Τη δημιουργία «απαγορευμένης ζώνης» σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Σφινόουιστσε, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Καμίνσκι, επικαλούμενος λόγους ανησυχίας για ρωσική κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Η απαγορευμένη ζώνη δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του τερματικού σταθμού, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου της Πολωνίας, για τη μονάδα που βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής.

Η Πολωνία πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας και ένας κόμβος μέσω του οποίου διέρχονται οι αποστολές στρατιωτικής βοήθειας προς τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την χώρα.

Τον Μάρτιο η Πολωνία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα δίκτυο Ρώσων κατασκόπων, το οποίο φέρεται να προετοίμαζε ενέργειες δολιοφθοράς και παρακολουθούσε τα δρομολόγια των τρένων που κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

«Λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των κρίσιμης σημασίας υποδομών, στις οποίες ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Σφινόουιστσε κατέχει στρατηγική θέση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι. «Οι εμπειρίες των περασμένων μηνών, περιλαμβανομένης της ζημιάς που προκλήθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του πολωνικού κράτους και των Πολωνών», προσέθεσε.

Η Ιβόνα Ντομινιάκ, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Gaz-System που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ανακοίνωση δεν έχει αντίκτυπο στην λειτουργία του τερματικού σταθμού και πως τα δεξαμενόπλοια καταφθάνουν χωρίς προβλήματα.

Η Πολωνία έχει στραφεί στο μεταφερόμενο μέσω θαλάσσης υγροποιημένο φυσικό αέριο που παραδίδεται στο Σφινόουιστσε για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Έχει επίσης αρχίσει να λαμβάνει αέριο από αγωγούς από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας και της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Βαρσοβία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, 20:54

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει