Από το 2020 υπεβλήθη επώνυμα μήνυση κατά του Γεωργούλη



Η υπόθεση Γεωργούλη εκκρεμεί τυπικά από το 2020, όταν η Ελένη Χρονοπούλου καταγγέλλει ενυπογράφως στην Αστυνομία των Βρυξελλών τον Ευρωβουλευτή για βαριά σωματική κακοποίηση και βιασμό. Η Αστυνομία αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις μίας τόσο βαριάς κατηγορίας στέλνει την υπόθεση στον ανακριτή. Πρόκειται για δύο σοβαρά ποινικά αδικήματα, για δύο βαριά κακουργήματα.

Η Ελένη Χρονοπούλου εξετάζεται παράλληλα από γιατρούς. Ο φάκελος που υποβάλλει, δηλαδή, είναι πλήρης, με τις ιατρικές γνωματεύσεις να έχουν παραδοθεί στις Αρχές.

Η καταγγέλλουσα δεν αναφέρει τίποτε και σε κανέναν. Παρακολουθεί, ωστόσο, εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Αλέξης Γεωργούλης πληροφορείται τα της υποθέσεώς του κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της πρώτης φάσης της δικογραφίας. Ξέρει, δηλαδή, από αρκετά νωρίς πως τον έχουν καταγγείλει και πως υπάρχει διαδικασία που τρέχει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» αμέσως μετά την κατάθεση της καταγγελίας και την υποβολή μηνύσεως και μάλιστα επωνύμως κατά του Αλέξη Γεωργούλη, η Αστυνομία διαβίβασε την καταγγελία – μήνυση στην Εισαγγελία. Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα και ανατέθηκε η υπόθεση σε ανακριτή.

Επειδή είναι Ευρωβουλευτής δεν μπορούσαν να γίνουν και πολλά πράγματα άνευ της άρσεως της ασυλίας, αλλά παρ’ όλα αυτά οι Αρχές ξεκινούν έναν πρώτο κύκλο ερευνών. Σχηματίζουν δικογραφία και συλλέγουν στοιχεία για την υπόθεση. Στη συνέχεια ζήτησαν την άρση ασυλίας αφού κατέληξαν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τέλεση των αδικημάτων από την πλευρά του.

Στην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, φτάνει στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε το αίτημα άρσης ασυλία.

Όπως προβλέπεται από τις διατάξεις, ο φάκελος αποστέλλεται αυτόματα στη νομική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Η τελική απόφαση άρσης ασυλίας αναμένεται να ληφθεί σε δύο με τρεις μήνες από σήμερα.

Ποιος γνώριζε και εκείνοι που γνώριζαν τι ακριβώς ήξεραν;

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε πως πριν από δύο χρόνια, δηλαδή το 2021 υπήρξαν κάποιες φήμες στις Βρυξέλλες. Όχι για το συγκεκριμένο ζήτημα. Απλώς κάποια κουτσομπολιά. Τότε κάλεσε τον Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος διέψευσε τις φήμες.

Ωστόσο, ο επίσης Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανέφερε σε δηλώσεις του πως ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε προ διετίας τον Γεωργούλη περί φημών γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως όντως ο Γεωργούλης διέψευσε τα πάντα.

Ο κ. Παπαδημούλης δεν αναφέρει το εάν και κατά πόσο ενημέρωσε την κομματική ηγεσία στην Αθήνα περί των «φημών», των κουτσομπολιών και τη διάψευση του Αλέξη Γεωργούλη. Ο κ. Παπαδημούλης δεν αναφέρει επίσης αν φρόντισε να πληροφορηθεί το όνομα της καταγγέλλουσας ή εάν επιχείρησε να διασταυρώσει τις πληροφορίες.

Αν δεν είχε ενημερωθεί η κομματική ηγεσία στην Αθήνα για τις φήμες περί Αλέξη Γεωργούλη, τότε έχουμε σοβαρό πολιτικό ζήτημα και εκτίθεται η ευρωβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παπαδημούλης ως επικεφαλής. Αν είχε ενημερωθεί η Κουμουνδούρου, τότε προκύπτει το ερώτημα περί της μη ύπαρξης αντιδράσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Γεωργούλης φέρεται να είχε στο παρελθόν σχέση με την Ειρήνη Χρονοπούλου. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται ή τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής από το ρεπορτάζ.

Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει αρνηθεί τα πάντα, ωστόσο δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής την παραίτηση του από το αξίωμα του Ευρωβουλευτή. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η επιμονή του στη διατήρηση της έδρας του Ευρωβουλευτή αναπόφευκτα επιβαρύνει ηθικά τη θέση του, από τη στιγμή μάλιστα που έχει τεθεί εκτός της Ευρωομάδας του κόμματος που τον εξέλεξε.

Την 8η Μαρτίου του 2023 «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», η Ειρήνη Χρονοπούλου αναρτούσε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook ένα κείμενο για τις γυναίκες και τη μάχη για την ισότητα των φύλων σε όλους του τομείς της καθημερινής ζωής.

Το κείμενο αυτό έχει ως εξής:

«Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2023.

Με τις γυναίκες του Ιράν.

Με τις γυναίκες της Ουκρανίας.

Με τις γυναίκες του Αφγανιστάν.

Με όλες όσες έχουν υποστεί κάθε μορφής βία.

Με όσες αμείβονται λιγότερο επειδή είναι γυναίκες.

Με όσες χάνουν θέσεις εργασίας ή προαγωγές.

Κανείς δε θα σβήσει αυτά τα κορίτσια και αυτές τις γυναίκες από το δημόσιο χώρο. Κάθε μέρα οφείλουμε όλες να αντιστεκόμαστε, μέχρι κάθε γυναίκα στον κόσμο να ζει ελεύθερη και να έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ελάχιστους κανόνες για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας, (όπως η μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων, cyber-stalking, παρενόχληση online κτλ.). Από τον Αύγουστο του 2022, άρχισαν να ισχύουν τα νέα δικαιώματα ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στην ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας. Τον Νοέμβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Οδηγία για την Ισορροπία των Φύλων στα εταιρικά συμβούλια, η οποία θεσπίζει όρια για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών. Η Επιτροπή δημοσίευσε χθες την έκθεσή της για το 2023 για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, παρέχοντας μια ενημέρωση σχετικά με τα βήματα που έγιναν για την υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025. Σήμερα ξεκινά την εκστρατεία της για την αμφισβήτηση των στερεότυπων φύλων. Με το πακέτο υποστήριξης για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως και το Global Gateway (που αφορά κυρίως στην Αφρική) δεσμεύει 105 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Φθάνουν όλα αυτά; Όχι. Ο κόσμος στον οποίο οι γυναίκες ζουν ελεύθερες είναι πολύ μακριά. Αυτή είναι μόνο μια κάποια αρχή».





Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει