Ασκήθηκαν διώξεις σε έξι Βούλγαρους διακινητές για τον θάνατο 18 Αφγανών μεταναστών μέσα σε φορτηγό

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, 21:21

Ασκήθηκαν διώξεις σε έξι Βούλγαρους διακινητές για τον θάνατο 18 Αφγανών μεταναστών μέσα σε φορτηγό

Οι Βουλγαρικές εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε 6 Βούλγαρους με την κατηγορία της διακίνησης ανθρώπων, αφού 18 Αφγανοί μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα φορτηγό, σε έναν χωματόδρομο κοντά στην πρωτεύουσα Σόφια.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι το φορτηγό εγκαταλείφθηκε κοντά στο χωριό Λοκόρσκο αφού ο οδηγός και ο συνοδηγός διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους 52 μετανάστες είχαν πεθάνει. Ο οδηγός και ο συνοδηγός κατηγορούνται επίσης για τον θάνατο των ανθρώπων αυτών.

Μολονότι οι μετανάστες χτυπούσαν δυνατά και παρατεταμένα στην καμπίνα του οδηγού, εκείνος αρνήθηκε να σταματήσει νωρίτερα το φορτηγό, εξήγησε ο αντεισαγγελέας και επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών Μπόρισλαβ Σαράφοφ, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σοκ στη Βουλγαρία, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες αυτού του είδους πάνω στον δρόμο που ακολουθούν οι μετανάστες για να φτάσουν από τα Βαλκάνια στην κεντρική Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, παίρνουν αυτόν τον δρόμο και η Βουλγαρία ήρθε αντιμέτωπη με αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία τον περασμένο χρόνο.

Οι 18 Αφγανοί πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου στο κλειστό φορτηγό, όπου ήταν στριμωγμένοι «σαν σαρδέλες», είπε ο Σαράφοφ. «Τα θύματα πέθαναν αργά και βασανιστικά», πρόσθεσε. «Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει ακραία σκληρότητα και δείχνει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται σαν προϊόντα που πρέπει να μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο, ασχέτως αν είναι ζωντανοί ή νεκροί», πρόσθεσε.

Οι υπόλοιποι 34 μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και η κατάστασή τους είναι σταθεροί.

Πέντε από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό κράτηση ενώ ένας από τους διακινητές κατάφερε να φύγει από τη χώρα και σε βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Οι εισαγγελείς λένε ότι το κύκλωμα μετέφερε μετανάστες από τα σύνορα με την Τουρκία μέχρι τη Σερβία, απ’ όπου συνέχιζαν την πορεία τους με προορισμό κυρίως τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο επικεφαλής του κυκλώματος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή για διακίνηση ανθρώπων.

Ο καθένας από τους μετανάστες φέρεται ότι πλήρωσε 7.000 ευρώ στους διακινητές οι οποίοι συνήθως μετέφεραν 25-35 άτομα ανά ταξίδι, τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, 21:21

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει