Βρέθηκαν κοντά στα σύνορα με το Τσαντ οι 2,5 τόνοι ουρανίου που είχαν εξαφανιστεί



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, 22:09

Οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν τα 10 βαρέλια με ουράνιο τα οποία είχαν εξαφανιστεί από μια εγκατάσταση στη νότια Λιβύη, όπως κατήγγειλε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Χάλεντ αλ Ματζούμπ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού –της δύναμης που στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ– ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι βρέθηκαν τα 10 βαρέλια, κοντά στην αποθήκη από όπου είχαν αφαιρεθεί. Ωστόσο, σε ένα ξεχωριστό βίντεο που δημοσιοποίησε ο ίδιος, διακρίνονται εργάτες να τα μετρούν και να τα βγάζουν 18.

Ο ΙΑΕΑ, σε μια εμπιστευτική ενημέρωσή του προς τις χώρες μέλη, ανέφερε ότι διαπίστωσε την εξαφάνιση του ουρανίου κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου σε μια τοποθεσία την οποία δεν κατονόμασε. Ο έλεγχος είχε αναβληθεί πέρυσι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο Ματζούμπ είπε ότι τα βαρέλια φυλάσσονταν σε μια αποθήκη κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, την οποία είχαν επισκεφθεί το 2020 οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ και σφράγισαν την είσοδο με κόκκινο κερί. Τα βαρέλια βρέθηκαν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από εκεί. Υποθέτει, όπως είπε, ότι κάποια ομάδα από το Τσαντ έκανε επιδρομή στην αποθήκη και πήρε τα βαρέλια ελπίζοντας ότι θα περιείχαν όπλα και πυρομαχικά και στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν.

Ο ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ότι βρέθηκε το υλικό και εργάζεται για να επαληθεύσει ότι πρόκειται όντως για το χαμένο ουράνιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του προς τις χώρες μέλη του, το ουράνιο (yellow cake) βρισκόταν σε μια τοποθεσία που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση και είναι περίπλοκη η πρόσβαση σε αυτήν.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τη διοίκηση του Χάφταρ, πολεμούσε επί έξι χρόνια (2014-20) τις δυνάμεις της δυτικής Λιβύης και το 2019 εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη. Μετά την επίτευξη εκεχειρίας, η πολιτική διαδικασία για την επανένωση της χώρας έχει παγώσει. Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης αρνούνται τη νομιμότητα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός στηρίχθηκε στον πόλεμο από τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ, που σύμφωνα με μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είχε αναπτύξει έως και 1.200 μαχητές στη Λιβύη. Κατά διαστήματα, στο πλευρό του ΛΕΣ πολεμούσαν και μαχητές από το Τσαντ.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, 22:09



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει