Για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Χαρτούμ



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 19:46

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, υποδέχθηκε σήμερα στο Χαρτούμ τον Έλι Κόεν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στη χώρα αυτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για ένα «ιστορικό ταξίδι από πολιτικής άποψης» και ανακοίνωσε ότι ο Κόεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο του Σουδάν, του οποίου προεδρεύει ο Μπουρχάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν «μέσα για την εγκαθίδρυση επικερδών σχέσεων» και «πιθανά σχέδια συνεργασίας» σε ποικίλους τομείς, από την ασφάλεια μέχρι τη γεωργία, την ενέργεια, την υγεία, τους υδάτινους πόρους και την εκπαίδευση.

Τον Ιανουάριο του 2021, όταν ακόμη πολιτικοί και στρατιωτικοί μοιράζονταν την εξουσία στο Σουδάν, το Χαρτουμ ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», με τις οποίες άλλες τρεις αραβικές χώρες αναγνώρισαν το Ισραήλ. Έτσι καταλύθηκε η άκαμπτη πολιτική που ακολουθούσε ο δικτάτορας Ομάρ αλ Μπεσίρ (ανατράπηκε το 2019) που δήλωνε «εχθρός» του Ισραήλ και διατηρούσε δεσμούς με την παλαιστινιακή Χαμάς.

Υπογράφοντας τις Συμφωνίες του Αβραάμ, το Σουδάν, σε βάρος του οποίου η διεθνής κοινότητα είχε επιβάλει εμπάργκο για πολλά χρόνια, έλαβε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον διέγραψε επίσης τη χώρα αυτή από τον κατάλογο των κρατών που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Ωστόσο, την επομένη του πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου 2021, η διεθνής κοινότητα διέκοψε τη βοήθεια, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, που παρείχε στο Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 19:46



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει