Γυναίκες απ’ όλον τον κόσμο κάνουν έκκληση για ειρήνη, σε μια σύνοδο στην Εσαουίρα

[ad_1]

Γυναίκες απ’ όλον τον κόσμο που συμμετέχουν σε ένα συνέδριο στο Μαρόκο έκαναν σήμερα έκκληση για ειρήνη, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης.

Η πρωτοβουλία αυτή «πηγάζει από τη βούλησή μας να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών όλου του κόσμου για να κάνουμε έκκληση για ειρήνη, δικαιοσύνη και ισότητα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χάνα Ασουλίν, η συμπρόεδρος των «Πολεμιστριών της Ειρήνης», ενός κινήματος εβραίων και μουσουλμάνων γυναίκων που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 2022.

Οι ακτιβίστριες, μεταξύ των οποίων και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή Σιρίν Εμπαντί, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στην πόλη Εσαουίρα, στο νότιο Μαρόκο, «για να ανταλλάξουν απόψεις, να διδαχθούν η μία από την άλλη και να επαναλάβουν τις δεσμεύσεις τους», είπε η σκηνοθέτιδα και ειρηνίστρια Χάνα Ασουλίν.

Στη σύνοδο αυτή συμμετέχουν Ισραηλινές, Παλαιστίνιες, Αφγανές, Σύρες, γυναίκες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και από το Μαρόκο. «Μετέχουν γυναίκες απ’ όλον τον κόσμο. Η καθεμιά τους έχει τη δική της, δύσκολη ιστορία. Είναι σημαντικό σήμερα να αναγνωρίσουμε τη δύναμή τους», είπε η Χούντα Άμπου Αρκούμπ, η Παλαιστίνια διευθύντρια της Συμμαχίας για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η «κραυγή της καρδιάς» των γυναικών ακούγεται «με φόντο την κατεπείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, τον πόλεμο, το μίσος, την άνοδο των εξτρεμισμών που μας απειλούν σε όλον τον κόσμο», είπε η Ασουλίν.

Η σύνοδος, που έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, θα μετατραπεί σε «Διεθνές Φόρουμ των Γυναικών για την Ειρήνη». Συμβολικά, αύριο οι συμμετέχουσες θα σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στις επάλξεις του γραφικού λιμανιού της Εσαουίρα, μιας πόλης με μακρά παράδοση «διαλόγου» μεταξύ της μουσουλμανικής και της εβραϊκής θρησκείας.

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σε γυναίκες διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, σε μια πόλη γνωστή για την ανεκτικότητά της και τις αξίες της συνύπαρξης», είπε η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με μια «πορεία για την ειρήνη» μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει