Δήλωση της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου για την ημέρα της γυναίκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η σημερινή ημέρα, η παγκόσμια διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Μέρα της Γυναίκας τιμώντας τον αγώνα των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία, οι οποίες διαδήλωναν το 1857 στη Νέα Υόρκη για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Πλέον, σήμερα όμως, τείνει να χάσει το πολιτικό της νόημα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε την απαρχή των δίκαιων αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Η ημέρα της γυναίκας δεν είναι απλά μια ημέρα γιορτής. Δεν είναι μία ημέρα σαν την γιορτή της μητέρας, σαν του Αγίου Βαλεντίνου, όπως συχνά θέλουν να την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Δεν είναι μια γυναικεία γιορτή, μια ακόμα ευκαιρία για τις γυναίκες να βγουν έξω, να »ξεσκάσουν» και κυρίως να αναπαράγουν μια αντίληψη για τη γυναικεία εικόνα που έχει διαμορφώσει από παλιά.

Αυτή η μέρα απέκτησε τα τελευταία πέντε χρόνια έναν ξεχωριστό συμβολισμό εξαιτίας της κρίσης, όπου η γυναίκα μετατράπηκε σε ένα εφεδρικό εργατικό δυναμικό βιώνοντας πιο έντονα την ανεργία, τις κακές εργασιακές σχέσεις, τον σεξισμό στον χώρο δουλειάς. Τα δικαιώματα των γυναικών περιστέλλονται παντού, από τη δουλειά , το σπίτι μέχρι τη δημόσια ζωή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε χτύπημα στο κοινωνικό κράτος αποτελεί χτύπημα στην καρδιά πρώτα και κύρια της γυναίκας.

Οι γυναίκες όμως, δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Δεν αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στην κοινωνική οπισθοδρόμηση. Και δίνουν μια μάχη που είναι οικουμενική. Μία μάχη για την ισοτιμία της γυναίκας σε όλους τους τομείς, το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία της μητρότητας, την πάλη ενάντια στη σεξιστική βία, το δικαίωμα να ονειρεύεται μια γυναίκα μια ζωή με αξιοπρέπεια, αλλά κυρίως το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να αναπτύσσει την προσωπικότητά της και να εξελίσσεται ως πολίτης σε μια κοινωνία που εξελίσσεται και αυτή.

Με το μυαλό μας στις γυναίκες που περνούν τα σύνορα με τα παιδιά τους στον ώμο και με φάρο τις γιαγιάδες στη Λέσβο να ταΐζουν προσφυγόπουλα, απέναντι στις φωνές τους μίσους, σκεφτόμαστε ότι η 8η Μάρτη δεν είναι η μια μέρα «που οι άντρες χαρίζουν λουλούδια στις μανάδες και τις αδελφές τους» – είναι η μέρα που θυμίζει πως ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ισότητας των φύλων συνεχίζεται.

Έτσι, 159 χρόνια μετά τη μεγάλη διαμαρτυρία των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, το ζήτημα της ισότητας των φύλων παραμένει μια παγκόσμια εκκρεμότητα ως ένας αγώνας διαρκείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει