Δευτερολογία Κ. Παπανάτσιου στην ολομέλεια της Βουλής για τους συνεταιρισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, στη δευτερολογία της στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα »Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις.», ξεκίνησε αναφερόμενη στις αλλαγές επί του νομοσχεδίου που κρίθηκαν ότι είναι προς όφελος των συνεταιρισμών και κάνουν το νομοσχέδιο πιο λειτουργικό, οι οποίες προέκυψαν μέσα από τις διαδικασίες και από τη συζήτηση των φορέων και των κομμάτων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κριτική που έγινε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι θα έπρεπε να ανατρέξουν στην παρελθοντική κυβερνητική τους δράση, που έχει συμβάλει στο να απαξιωθεί η έννοια του συνεταιρίζεσθε στα μάτια του αγροτικού κόσμου αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Σχολιάζοντας την υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας, για ένα φιλελεύθερο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που θα αντικαταστήσει το παρόν, δήλωσε ότι οι δύο αυτές λέξεις δεν ταιριάζουν μέσα στην ίδια πρόταση καθώς η κοινωνική οικονομία και ο συνεργατισμός κλείνουν μέσα τους την αλληλοβοήθεια, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία προσπάθεια προώθησης και προάσπισης κοινών συμφερόντων, ενώ ο φιλελευθερισμός έχει επίκεντρο το ατομικό συμφέρον και βασίζεται στη λογική του άκρατου ανταγωνισμού.

Η Βουλευτής τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο, αντίθετα από όσα πιστεύει η αντιπολίτευση, εκσυγχρονίζει τους συνεταιρισμούς. Έχει στοιχεία που θα βοηθήσουν τις ίδιες τις συνεταιριστικές οργανώσεις ν’ ακολουθήσουν την νέα εποχή χωρίς να αλλοιώνεται ο κοινωνικός τους χαρακτήρας όπως, η εισαγωγή της θέσης του Γενικού Διευθυντή στις επιχειρήσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών, τα παράλληλα σεμινάρια συνεταιριστικής εκπαίδευσης των μελών που έχουν στόχο να συμβαδίσει η ιδέα του κοινωνικού ρόλου του συνεργατισμού με τις νέες συνθήκες διοίκησης και η υποχρεωτική κατάρτιση και κατάθεση προϋπολογισμένου σχεδίου δράσης. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας Περιφερειακών Αγροτικών Συνεταιρισμών και Εθνικών Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε κλαδικό επίπεδο, μέλη των οποίων είναι οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών.

Αναφερόμενη στην ΠΑΣΕΓΕΣ, δήλωσε ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν έχει επιτελέσει το ρόλο που της είχε ανατεθεί, πράγμα που το καταμαρτυρούν τα χρόνια προβλήματα του συνεταιριστικού χώρου. Διευκρίνισε δε, ότι μέσω του νομοσχεδίου σταματάει η παράνομη κρατική της χρηματοδότηση αλλά δεν καταργείται. Αντίθετα, δεν προβλέπεται, μέσω του νομοσχεδίου, η ακριβής θεσμική εκπροσώπηση του συνεταιριστικού κινήματος, αλλά αφήνεται στο να το κάνει το ίδιο το κίνημα, καθώς η κυβέρνηση σέβεται την αυτονομία του συνεταιριστικού κινήματος και ευελπιστεί ότι ο αγροτικός κόσμος θα επιλέξει αυτόνομα τους εκπροσώπους του.

Η Βουλευτής δήλωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσβλέπει σ’ ένα πλαίσιο που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου στους συνεταιρισμούς ενώ με τις ρυθμίσεις που εισάγονται ενισχύεται η θέση της γυναίκας στην αγροτική οικονομία.

Η Βουλευτής αναφέρθηκε στην τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες γης με την οποία παίρνει τέλος η μακρόχρονη εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών που αποτελεί πλήγμα στα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα μας και στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας με την οποία δίνεται η δυνατότητα για άμεση κάλυψη κενών θέσεων έπειτα από αποχώρηση προσωπικού εξαιτίας επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.Η κάλυψη θα γίνεται από τους επόμενους στην κατάταξη στον πίνακα του ΑΣΕΠ.

Κλείνοντας η βουλευτής δήλωσε ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με βάση την παρούσα κατάσταση, αλλά και το όραμα της κυβέρνησης για το συνεταιριστικό κίνημα και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει