Δικαιώθηκε ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ απο το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 11:26

Δικαιώθηκε ο  Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ απο το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη, καταδίκασε, σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ελλάδα, για την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, που διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από 2010-15!

Βέβαια, το Δικαστήριο έκρινε ότι η επανέναρξη της διαδικασίας ενώπιον του ΣτΕ αποτελούν κατάλληλη επανόρθωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων του αιτούντος και δεν επιδίκασε καμία υλική αποζημίωση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Ανδρέας Γεωργίου, είναι Έλληνας υπήκοος που γεννήθηκε το 1960 και ζει στο Darnestown (Μέριλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες).

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από 2010-15.

Ο κ. Γεωργίου κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος λόγω φερόμενης κατοχής θέσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ΕΛΣΤΑΤ, αποτυχία συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για δέκα μήνες, και δημοσιοποίηση εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και ήταν αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες και κρίθηκε αθώος για τα υπόλοιπα.

Η υπόθεση αφορά προσφυγή επί νομικών ζητημάτων που άσκησε ο κ. Γεωργίου με το Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από αυτή την καταδίκη,στηριζόμενος στο άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ο κ. Γεωργίου κατήγγειλλε ότι το ΣτΕ απέρριψε το αίτημά του για προδικαστική παραπομπή ένα νομικό ερώτημα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Για τον λόγο αυτόν το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση του άρθρου 6 § 1 (Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη)


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 11:30

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει