ΕΟ ΚΚΕ: Οι αποφάσεις της ΕΕ κλιμακώνουν την αντιδραστική πολιτική για πρόσφυγες

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 04:53

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής συνιστούν ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της αντιδραστικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Πρόκειται για αποφάσεις που συνοδεύουν την ενίσχυση των εξοπλισμών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και των κάθε είδους κυρώσεών τους, διατηρώντας τες και στη Συρία ακόμα και τώρα με τις εκατόμβες των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Όπως τονίζει, «την ώρα που οι τραγωδίες στον υγρό τάφο του Αιγαίου συνεχίζονται αδιάκοπα, αποτελεί πρόκληση το κείμενο των συμπερασμάτων που σηματοδοτεί ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβερνήσεις σχετικά με τη «χρηματοδότηση ή μη τειχών και φρακτών» αποτελεί κυριολεκτικά «φύλο συκής», αφού η ΕΕ ήδη εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί ψηφιακά «τείχη», αστυνομικοστρατιωτικά σώματα κι υποδομές τύπου Frontex, υπερδομές φυλακές για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μηχανισμούς ευρωφακελώματος. Άλλωστε το ίδιο το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και η αντιδραστική κατεύθυνσή του αποτελεί προπομπό και για τη χρηματοδότηση τειχών και φρακτών.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ προωθεί και νέα περιστολή του δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο και τη διεθνή προστασία. Ενταφιάζοντας στην πράξη τη Συνθήκη της Γενεύης, η ΕΕ κυνικά ομολογεί ότι θα αντιμετωπίζει την αίτηση ασύλου του πρόσφυγα όχι με γνώμονα αν αυτός είναι θύμα ιμπεριαλιστικού πολέμου ή επεμβάσεων, διωκόμενος, κατατρεγμένος από την πείνα και την εξαθλίωση αλλά με δύο βασικά κριτήρια ανάλογα με τα «καλά και συμφέροντά της»:

– Να ικανοποιεί τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ως άμεσα εκμεταλλεύσιμο φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, μέσω του άθλιου παζαριού με τρίτες χώρες στο όνομα της λεγόμενης «νόμιμης μετανάστευσης», με συμφωνίες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου όπως π.χ. αυτή της Ελλάδας με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο.

– Να συμμορφώνεται η κυβέρνηση της χώρας καταγωγής του με τον σχεδιασμό διείσδυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με καπιταλιστικές επενδύσεις σε αυτή».

«Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι ο σταθερός πυρήνας της στρατηγικής ΕΕ και κυβερνήσεων είναι το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η «διαλογή των κατάλληλων», ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση διευρύνεται η έννοια της λεγόμενης ασφαλούς τρίτης χώρας από την Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι απελάσεις των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προέλευσης και διέλευσης και να διαιωνιστεί ο εγκλωβισμός τους σε άθλιες και  επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία τους, συνθήκες.

Αυτές οι επικίνδυνες αποφάσεις συνιστούν βήμα προς την ολοκλήρωση του αντιδραστικού «Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» της ΕΕ που απολαμβάνει τη στήριξη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ που πρωταγωνίστησε στο Συμβούλιο για να παρθούν αυτές αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που έχουν υπερψηφίσει τις διακρατικές συμφωνίες στυγνής εκμετάλλευσης μεταναστών κι έχουν προωθήσει ως κυβερνήσεις την άγρια καταστολή στα σύνορα με χωροφύλακα την Frontex. Όλοι τους στήριξαν και προώθησαν την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου», σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Σε σύγκρουση με τη βαρβαρότητα των αποφάσεων ΕΕ, κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, μόνο το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, υπερασπίζεται τα πλήρη δικαιώματα των ξεριζωμένων. Απαιτεί γρήγορες διαδικασίες ασύλου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, με γραφεία εξέτασης ασύλου στην Τουρκία με την ευθύνη ΕΕ και ΟΗΕ, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Μόνο με ένα δυνατό ΚΚΕ η πάλη προσφύγων και  μεταναστών, σε ενότητα με την εργατική τάξη της χώρας μας, μπορεί να δυναμώσει και για να αποσπάσει δικαιώματα αλλά και για να ανοίξει δρόμο για την ανατροπή του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης, που φέρνει μόνο εξαθλίωση, πολέμους και ξεριζωμό».

 

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει