Η διατήρηση της ειρήνης αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, 16:46

Τζο Μπάιντεν: Η διατήρηση της ειρήνης αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της Βόρειας Ιρλανδίας να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν για να τερματίσουν την παράλυση των πολιτικών θεσμών, την λειτουργία των οποίων μποϊκοτάρει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) εξαιτίας των συνεπειών του Brexit, κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συνήθως δίνει έμφαση στις ιρλανδικές του ρίζες από την πλευρά της μητέρας του, κατά την σημερινή του ομιλία έκανε μία σπάνια μνεία στις βρετανικές του ρίζες από την πλευρά του πατέρα του.

Ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι εδώ και τρεις δεκαετίες, ένα κτίριο σαν το κτίριο του πανεπιστημίου από γυαλί και μέταλλο θα ήταν αδιανόητο για μία πόλη σαν το Μπέλφαστ τότε σπαρμένη με αγκαθωτά σύρματα, συγκλονιζόμενη από εκρήξεις και φονικές συγκρούσεις.

«Το μάθημα των συμφωνιών της Μεγάλης Παρασκευής είναι ότι, όταν η κατάσταση μοιάζει περισσότερο εύθραυστη τότε υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ελπίδα και προσπάθεια», είπε επαινώντας την οικονομική δυναμική της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας στην οποία η Ουάσινγκτον υπόσχεται να κάνει επενδύσεις.

«Ελπίζω ότι η λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης θα αποκατασταθούν προσεχώς», είπε τονίζοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συναντήθηκε προηγουμένως με τους ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η διατήρηση της ειρήνης που επιτεύχθηκε τόσο δύσκολα πριν από 25 χρόνια αποτελεί «προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε από την πλευρά του ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα αλλάξει την στάση που τηρεί το κόμμα του εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μποϊκοτάροντας την κυβέρνηση της βρετανικής επαρχίας.

«Δεν αλλάζει την πολιτική δυναμική στην Βόρεια Ιρλανδία. Ξέρουμε τι πρέπει να συμβεί», δήλωσε ο Τζέφρι Ντόναλντσον στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι η (βρετανική) κυβέρνηση χρειάζεται πρέπει να προχωρήσει περισσότερο ως προς την προστασία της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και της δυνατότητάς μας να έχουμε εμπορικές συναλλαγές στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό χρειάζεται να συμβεί για να μας δώσει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των πολιτικών θεσμών».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, 16:46

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει