Η Ιταλία στο έλεος του Θεού!

[ad_1]

Η φύση χτύπησε με απίστευτη μανία την Ιταλία τις προηγούμενες μέρες καθώς καταρρακτώδεις βροχές σπάνιας έντασης και πρωτοφανείς πλημμύρες, έπληξαν την Εμίλια Ρομάνια, μια ιδιαίτερα πλούσια περιφέρεια της χώρας. Δεκατρείς νεκροί, πολλές κοινότητες πλημμυρισμένες και καλλιέργειες κατεστραμμένες, είναι ο εφιαλτικός απολογισμός καθώς είκοσι ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν. Τα νερά όρμησαν στις πεδιάδες της περιφέρειας των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ πάνω από 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ειδικότερα η Εμίλια Ρομάνια υπέστη απίστευτα πλήγματα από την πρωτοφανή κακοκαιρία. Πελώριες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βυθίστηκαν κάτω από νερά και λάσπες, χωράφια με σιτηρά και οπωροκηπευτικά ρημάχτηκαν, βοσκότοποι χάθηκαν, χωριά σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης, γέφυρες κατέρρευσαν, πάνω από 400 δρόμοι βούλιαξαν.

Η κατά τόπους ένταση των βροχοπτώσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτές που υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονται σε ένα ολόκληρο εξάμηνο.

Οι ζημιές εκτιμάται πως ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, προστίθενται δε σε αυτές που εκτιμήθηκε ότι έφθαναν τα δύο δις ευρώ από παρόμοια φαινόμενα στις αρχές του μήνα.

Συνέπεια όλων των προαναφερθέντων, ήταν να βγουν οι πληγέντες κάτοικοι της Ιταλικής περιφέρειας στους δρόμους, φωνάζοντας για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, καταλογίζοντας στους υπεύθυνους πλήρη ανικανότητα διαχείρισης της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

«Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για την κλιματική αλλαγή που έρχεται. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι μεγάλες αυτές πλημμύρες είναι πραγματικά ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Όμως οι μηχανισμοί του κράτους έδειξαν παντελώς ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν επαρκώς» λένε οι κάτοικοι που επλήγησαν στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια. Η πρωτεύουσά της, Μπολόνια, αλλά και άλλες γειτονικές πόλεις, όπως η Τσεζένα και η Μπρέσια, έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει από τα ακραία και συνάμα ανεπανάληπτα αυτά καιρικά φαινόμενα.

Η Ιταλία δεν είχε γνωρίσει στο παρελθόν ανάλογα φαινόμενα τέτοιου μεγέθους, και ειδικότερα στην περιοχή, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και παράλληλα είδαν τις περιουσίες τους και τις αγροτικές τους καλλιέργειες να καταστρέφονται.

Η φύση εκδικείται όταν οι κανόνες της παραβιάζονται από την ανθρώπινη παρέμβαση και η δύναμή της είναι αμείλικτη, γι’ αυτό σήμερα που οι επιστήμονες είναι σε θέση να προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα, η εκάστοτε Πολιτεία οφείλει να παρεμβαίνει έγκαιρα και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα πριν συμβεί το κακό, για να το αποτρέψει όσο αυτό είναι δυνατόν.

Το ακραίο φαινόμενο που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στη γειτονική Ιταλία είναι πολύ πιθανό ότι θα έρθει κάποια στιγμή και στη χώρα μας. Ας το λάβουν υπόψη τους κι ας το σκεφθούν έγκαιρα η πολιτική Προστασία και η Κρατική μηχανή, ώστε να μην ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις. Για να μην επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων ετών, όπως στη Μάνδρα, την  Καρδίτσα, τη Βόρεια Εύβοια, τον Αλμυρό Βόλου, τα νησιά του Ιονίου και τόσα άλλα, όπου θρηνούσαμε κατόπιν…εορτής. 

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει