Η Κίνα προηγείται των ΗΠΑ στον τεχνολογικό αγώνα δρόμου σε σχεδόν όλους τους τομείς

[ad_1]

Μια ετήσια μελέτη διαπιστώνει ότι η Κίνα προηγείται σε 37 από τους 44 τομείς που εξέτασε, με δυνατότητα δημιουργίας μονοπωλίου σε τομείς όπως τα υλικά νανοκλίμακας και η συνθετική βιολογία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες χάνουν τον αγώνα με την Κίνα για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και τη προσέλκυση ταλέντων, με το Πεκίνο να εγκαθιδρύει – δυνητικά – μονοπώλιο σε ορισμένους τομείς, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η Κίνα ηγείται σε 37 από τις 44 τεχνολογίες που παρακολουθούνται σε ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους από το thinktank του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας. Τα πεδία περιλαμβάνουν ηλεκτρικές μπαταρίες, υπερηχητικές συσκευές και προηγμένες επικοινωνίες ραδιοσυχνοτήτων όπως 5G και 6G. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ήταν ο ηγέτης στις υπόλοιπες επτά τεχνολογίες, όπως τα εμβόλια, οι κβαντικοί υπολογιστές και τα συστήματα εκτόξευσης στο διάστημα.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ερευνητικά αρθρικά «μεγάλου αντίκτυπου» σε κρίσιμα και αναδυόμενα τεχνολογικά πεδία, εστιάζοντας σε εργασίες που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά κορυφαίας βαθμίδας και στα οποία αναφέρθηκαν πολλές φορές (και εκτενώς) μεταγενέστερες έρευνες. «Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι η Κίνα έχει χτίσει τα θεμέλια για να τοποθετηθεί ως η κορυφαία υπερδύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον κόσμο, καθιερώνοντας μερικές φορές εκπληκτικό προβάδισμα στην έρευνα υψηλού αντίκτυπου στους περισσότερους κρίσιμους και αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς», ανέφερε η έκθεση. «Ο ιχνηλάτης κρίσιμης τεχνολογίας δείχνει ότι για ορισμένες τεχνολογίες, και τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο εδρεύουν στην Κίνα και παράγουν συλλογικά εννέα φορές περισσότερα ερευνητικά άρθρα υψηλού αντίκτυπου από τη δεύτερη χώρα (συχνότερα τις ΗΠΑ)». Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών κατέλαβε την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στις περισσότερες από τις 44 τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στον ιχνηλάτη, προσθέτει η έκθεση.

«Βλέπουμε επίσης τις προσπάθειες της Κίνας να ενισχύονται μέσω της εισαγωγής ταλέντων και γνώσης: το ένα πέμπτο των ερευνητικών άρθρων της με μεγάλο αντίκτυπο συντάσσονται από ερευνητές με μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε μια χώρα Five-Eyes», προσθέτει η έκθεση , αναφερόμενη στην ομάδα συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. «Το προβάδισμα της Κίνας είναι προϊόν σκόπιμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού πολιτικής, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί από τον Xi Jinping και τους προκατόχους του», συνεχίζει.

Ο Joe Biden, σε ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο μήνα, είπε ότι οι ΗΠΑ «επενδύουν στην αμερικανική καινοτομία, σε βιομηχανίες που θα καθορίσουν το μέλλον και στις οποίες η κυβέρνηση της Κίνας σκοπεύει να κυριαρχήσει». Ωστόσο, το ινστιτούτο πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργήσει η Κίνα μονοπώλιο σε οκτώ τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των υλικών και των κατασκευών νανοκλίμακας, του υδρογόνου και της αμμωνίας για την παραγωγή ενέργειας και της συνθετικής βιολογίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα βήματα της Κίνας το 2021, στους υπερηχητικούς πυραύλους με πυρηνική δυνατότητα, δεν θα έπρεπε να ήταν έκπληξη για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ «επειδή, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων μας, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα παρήγαγε το 48,49% των ερευνητικών άρθρων υψηλού αντίκτυπου στον κόσμο σε προηγμένους κινητήρες αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών, και φιλοξενεί επτά από τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο, σε αυτόν τον τομέα».

Σε γενικές γραμμές, το ινστιτούτο διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχε «ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, ως κορυφαίων δύο χωρών και όλων των άλλων». «Τα δεδομένα υποδεικνύουν μια μικρή, δεύτερης κατηγορίας ομάδα χωρών με επικεφαλής την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο: άλλες χώρες που εμφανίζονται τακτικά σε αυτήν την ομάδα – σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς – περιλαμβάνουν τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιταλία και σπανιότερα την Ιαπωνία».

Η έρευνα, που ξεκίνησε στο Raisina Dialogue στο Νέο Δελχί, διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλής τον Jamie Gaida, ανώτερο αναλυτή στο διεθνές κέντρο κυβερνοπολιτικής του ινστιτούτου. Το ινστιτούτο αποκάλυψε ότι η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από το κέντρο παγκόσμιας εμπλοκής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και μια επιχορήγηση από το Ειδικό Έργο Ανταγωνιστικών Σπουδών, ένα ίδρυμα που στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της Αμερικής.

Το ινστιτούτο καλεί τις δημοκρατικές χώρες να ιδρύσουν μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία σε κρίσιμες τεχνολογίες και να τα ενισχύουν κάθε χρόνο. Προτείνει τη διάθεση του 0,5% έως 0,7% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, με συνεπένδυση από τη βιομηχανία.

Αναφέρει επίσης ότι ενώ τα κρατικά επενδυτικά ταμεία θα πρέπει να υποστηρίζουν τα πιο πολλά υποσχόμενα προγράμματα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαθέσουν κάποια κεφάλαια σε φιλόδοξες πρωτοβουλίες υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταπόδοσης.

Πηγη: The Guardian

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει