Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει με το μεγαλύτερο καρτέλ της χώρας

[ad_1]

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανέστειλε χθες Κυριακή την κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει την 31η Δεκεμβρίου πως συμφωνήθηκε με το καρτέλ των ναρκωτικών Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία στη χώρα, εξαιτίας των επιθέσεών της εναντίον πολιτών και της αστυνομίας.

«Έδωσα διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να ξαναρχίσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» εναντίον της Clan del Golfo, τόνισε ο κ. Πέτρο μέσω Twitter.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συμμορία βρισκόταν πίσω από εκφοβισμούς και επιθέσεις εναντίον χωρικών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

«Δεν θα της επιτρέψουμε να συνεχίσει να σπέρνει την ανησυχία και τον τρόμο στις κοινότητες», πρόσθεσε ο κ. Πέτρο.

Την 31η Δεκεμβρίου 2022, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωνε πως συμφωνήθηκε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με την Clan del Golfo, μια οργάνωση ακροδεξιών παραστρατιωτικών, παρατάξεις διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, καθώς και με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Επρόκειτο για το πρώτο βήμα προς την έναρξη διαπραγματεύσεων με όλες τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα από την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας.

Όμως, οι Αρχές κατηγορούν την Clan del Golfo για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και ότι ενεθάρρυνε επιθέσεις εναντίον χρυσωρύχων που δραστηριοποιούνται παράνομα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Εργαζόμενοι σε παράνομα χρυσωρυχεία διαδηλώνουν από τις αρχές Μαρτίου, διαμαρτύρονται για επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας για την καταστροφή μηχανημάτων με τα οποία εξορύσσουν χρυσό.

Αφού ανέλαβε την εξουσία ο Γουστάβο Πέτρο άρχισε την προσπάθεια να κάνει πραγματικότητα το φιλόδοξο σχέδιό του για να υπάρξει «απόλυτη ειρήνη» στη χώρα των Άνδεων, όπου η εμφύλια σύρραξη διαρκεί σχεδόν 60 χρόνια.

Ο ELN είχε ανακοινώσει στις αρχές της χρονιάς πως δεν συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός και οι συνομιλίες για να κηρυχθεί εκεχειρία είναι ακόμα σε εξέλιξη με την οργάνωση αυτή.

Η κυβέρνηση μιλά ακόμη για παραβιάσεις της συμφωνίας από διαφωνούντες των πρώην FARC.

Πέρα από τη διακίνηση κοκαΐνης, πηγή προσόδων για τις ένοπλες οργανώσεις είναι επίσης η παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων, ειδικά χρυσού, που προκαλεί αποψίλωση σε δασικές εκτάσεις και μόλυνση πηγών νερού με υδράργυρο.

Ο πρόεδρος Πέτρο κατηγορεί την Clan del Golfo πως έχει στραμμένη την προσοχή της περισσότερο στα κέρδη από την παράνομη εξόρυξη χρυσού, παρά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κι ότι εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία για να ενισχύσει την παρουσία της στα παράνομα μεταλλεία.

Κατά επίσημους υπολογισμούς, στο καρτέλ Clan del Golfo αναλογεί από το 30% ως το 60% των εξαγωγών κοκαΐνης της Κολομβίας, που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως ως προς την παραγωγή αυτού του ναρκωτικού.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει