Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς έφτασε να έχουμε δελτίο χωρίς καν να έχουμε πόλεμο ή κατοχή




Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, 21:31

Την άποψη ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς έφτασε να έχουμε δελτίο, χωρίς καν να έχουμε πόλεμο ή κατοχή» εκφράζει η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25 σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυρία Απατζίδη επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κατάσταση με τους πλειστηριασμούς, ενώ δηλώνει τη στήριξή της στο κίνημα των καλλιτεχνών, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση “πανικόβλητη”. 

Όσον αφορά, δε, την προοπτική συμμετοχής σε μια “προοδευτική κυβέρνηση” με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκαθαρίζει πως το ΜέΡΑ25 δεν θα δεχτεί μετεκλογικά ένα «θλιβερό αλισβερίσι για υπουργικές καρέκλες» και σχολιάζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μνημονιακό και, επομένως, ούτε αριστερό, ούτε προοδευτικό, γιατί μνημονιακή Αριστερά ή μνημονιακή πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Μαρίας Απατζίδη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Χριστίνα Βασιλάκη

ΕΡ: Η κυβέρνηση εκτιμά πως έχει ήδη ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ σε εφαρμογή μπήκε πλέον και το market pass. Πιστεύετε ότι η ακρίβεια, ως ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τον κόσμο, θα είναι αυτό που θα κρίνει τις εκλογές;

Αποτελεί δείγμα απαράδεκτης αισχροκέρδειας το γεγονός ότι ο τζίρος των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί το 2022, την ίδια στιγμή που οι πολίτες αγοράζουν πολύ λιγότερα και δεν μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Ο πληθωρισμός είναι ταξικός και πλήττει τους πιο ευάλωτους.

Το market pass αποτελεί έναν ευφημισμό, ενώ το πραγματικό του όνομα είναι “δελτίο”, όπως στις πιο τραγικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έφτασε να έχουμε δελτίο, χωρίς καν να έχουμε πόλεμο ή κατοχή, εκτός βέβαια αν εννοήσουμε ως νέου τύπου ιδιότυπη κατοχή τη μνημονιακή εξάρτηση. Αυτή η ανάγκη για δελτίο τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης είναι η απτή απόδειξη ότι πραγματική αποκλιμάκωση δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση μάς λέει ότι ο λαός δεν νοιάζεται για τις υποκλοπές, δηλαδή για την εκτροπή από τη δημοκρατία, αλλά για την οικονομία. Όμως και σε αυτό το επίπεδο, ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι τραγικός, καθώς οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν μπορούν να βγάλουν πάνω από τα 2/3 του μήνα με τις απολαβές τους.

Αυτό θα καθορίσει όντως τις εκλογές και το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που προτείνει δραστικές λύσεις, όπως Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, των χαμηλών συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, δηλαδή με απλά λόγια προσαρμογή στις απαιτήσεις του πληθωρισμού με τρόπο που αυτός να μην απειλεί καθόλου το ελληνικό νοικοκυριό. Πού θα βρούμε τα λεφτά; Μα με το να σταματήσουμε να επιδοτούμε την ολιγαρχία, όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και με το να βάζουμε πρόστιμα στην αισχροκέρδεια των καρτέλ.

ΕΡ: Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί για το θέμα των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι με τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό παρέχεται πρόσθετη προστασία και σε περισσότερους δανειολήπτες. Ποια είναι η βασική τοποθέτηση του ΜέΡΑ25 στο εν λόγω ζήτημα;

Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεσπιτώνονται 700.000 οικογένειες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική καταστροφή και αναδιανομή πλούτου που έχει συμβεί στη μεταπολίτευση. Μπορεί να έλαβε ο Άρειος Πάγος αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, όμως, υπαίτιοι είναι αφενός η Νέα Δημοκρατία, που θέσπισε με τον “Ηρακλή” τη δυνατότητα τα αρπακτικά funds να έχουν δισεκατομμύρια εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, προκαλώντας νέο χρέος για τους Έλληνες φορολογούμενους που έχουν ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, οι οποίες τώρα ξεσπιτώνουν τις ελληνικές οικογένειες. Και αφετέρου φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την πώληση “κόκκινων” δανείων στα funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το μνημονιακό τόξο δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε.

Μόνη λύση είναι το σχέδιο “Οδυσσέας” που προτείνει το ΜέΡΑ25 και περιλαμβάνει άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, η οποία θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να συνεχίσουν να είναι ιδιοκτήτες στα σπίτια τους, παρέχοντάς τους χρόνο να ξεπληρώσουν τα χρέη με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και των μισθών.

ΕΡ: Οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών φαίνεται πως συνεχίζονται ακόμα και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την ΚΥΑ που ανακοινώθηκε. Ως ΜέΡΑ25 έχετε έρθει σε επαφή με τους καλλιτέχνες και πιστεύετε πως αποτελεί ένα κίνημα που “πιέζει” προεκλογικά την κυβέρνηση;

Είναι ένα αυθόρμητο κίνημα από αυτά που έχουν αυθεντική δυναμική επανάστασης. Ο γραμματέας μας ο Γιάνης Βαρουφάκης το παρομοίασε πρόσφατα με τα κινήματα που οδήγησαν στην πτώση της χούντας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη και εξωθείται σε εντελώς προσχηματικές ΚΥΑ. Χρειάζεται άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος! Τίποτα λιγότερο! Ούτε να μας λένε για αλλαγές του Συντάγματος, ούτε να υποτιμούν τη νοημοσύνη των καλλιτεχνών, οι οποίοι αποτελούν μία κοινωνική ομάδα εξαιρετικά πολιτικοποιημένη και με αίσθηση της κοινωνικής κατάστασης.

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει πλέον ξεκάθαρα σε μία προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών με αναλογική, υπό την προϋπόθεση ότι θα βγει πρώτο κόμμα. Πιστεύετε ότι σε αυτά τα σχέδια “ποντάρει” μ’ έναν τρόπο στο ΜέΡΑ25;

Εμείς, καλέσαμε σε προεκλογικό διάλογο με σκοπό να συνεννοηθούμε για το πώς θα σωθεί ο λαός από αυτά που τον φέρνουν σε απελπισία και σε πτωχοποίηση. Λόγου χάρη για το πώς θα φτηνύνει το ηλεκτρικό ρεύμα με κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, για το πώς θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, για το πώς οι μισθοί των πολιτών δεν θα απειλούνται από τον πληθωρισμό, για το πώς θα κοινωνικοποιήσουμε την υγεία και την παιδεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που αρνήθηκε την προεκλογική συζήτηση για τα ζητήματα που είναι σωτήρια για τον λαό. Μάλλον γιατί αυτός είναι που ψήφισε τα περισσότερα από τα ολέθρια μέτρα που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία. Αν μας φωνάξουν μετά την Κυριακή των εκλογών, το μόνο που μπορούν να μας προσφέρουν σε ένα διήμερο είναι ένα θλιβερό αλισβερίσι για υπουργικές καρέκλες. Το ΜέΡΑ25 είμαστε κόμμα αρχών και δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι θέσεις ούτε τα υπουργικά αυτοκίνητα. Μας ενδιαφέρει η σωτηρία του λαού που είναι η μόνη προοδευτική διακυβέρνηση. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στη βάση, σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, που επιθυμούν τη ρήξη με την ολιγαρχία.

ΕΡ: Ποια είναι τα ζητήματα στα οποία έχετε εντοπίσει δομικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιτρέπουν κάποιου είδους συνεργασία, έστω “ανοχής”;

Όλα αυτά για τα οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τον διάλογο μαζί μας προεκλογικά. Ενδεικτικά, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θεσπίσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ευθύνεται για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, τη δυνατότητα πλειστηριασμών που ξεσπιτώνουν τους πολίτες, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες, καθώς και η απόλυτη εξάρτηση στην εξωτερική πολιτική που φέρνει τη χώρα μας να είναι στο πρώτο μέτωπο σε περίπτωση ευρύτερης πολεμικής σύρραξης. Γενικότερα, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μνημονιακό και, επομένως, ούτε αριστερό, ούτε προοδευτικό, γιατί μνημονιακή Αριστερά ή μνημονιακή πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς, όμως, διαλεγόμαστε με τη βάση, διαλεγόμαστε με όλους τους πολίτες που επιθυμούν την πραγματική πρόοδο, από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται. Έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε τον διάλογο με τη συμμαχία για τη ρήξη, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, η οποία περιλαμβάνει πολίτες από πολλές προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις με σκοπό την ελευθερία και την ευημερία του λαού.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει