Η μηνιαία εκ περιτροπής προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας έληξε -Σειρά της Ελβετίας



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Μαΐου 2023, 22:25

Η μηναία εκ περιτροπής προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έληξε. Και τώρα ήρθε η σειρά της Ελβετίας. Η οποία για πρώτη, αναλαμβάνει επισήμως σήμερα για τον μήνα Μάιο την προεδρία αυτού του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του, με βάση την τρέχουσα κατάσταση, η Ελβετία μπορεί να συγκαλέσει συνεδριάσεις κατόπιν αιτήματος άλλων κρατών μελών του ΣΑ. Ταυτόχρονα, η εκ περιτροπής προεδρία προσφέρει στην Ελβετία την ευκαιρία να «εστιάσει στις προτεραιότητές της» και να δώσει στο ΣΑ μια «ώθηση για τη δράση του».

Σύμφωνα με το ελβετικό ΥΠΕΞ, οι προτεραιότητες της Βέρνης περιλαμβάνουν την προώθηση μιας βιώσιμης ειρήνης, την προστασία αμάχων, την ενίσχυση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην πολιτική ασφάλειας και ειρήνης.

Για να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτές τις προτεραιότητες, το ελβετικό ΥΠΕΞ μπορεί επίσης να διοργανώνει τις δικές του συνεδριάσεις. Για το λόγο αυτό, η Ελβετία σχεδιάζει δύο τέτοιες «εμβληματικές συνεδριάσεις». Η πρώτη θα γίνει ήδη την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς θα προεδρεύσει μιας ανοιχτής συζήτησης για την «προώθηση της βιώσιμης ειρήνης».

Στα τέλη Μαΐου, ο Ελβετός πρόεδρος Αλέν Μπερσέ θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει μιας συζήτησης για την «προστασία αμάχων». Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ανόνιο Γκουτέρες και η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιρχάνα Σπολτζάρικ.

Επίσης, στα τέλη Μαΐου, η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερτ θα ηγηθεί μιας συνεδρίασης του ΣΑ στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της 75ης επετείου των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Μαΐου 2023, 22:25



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει