Η Τουρκία καταδικάζει τη συμφωνία Κύπρου και ΗΠΑ

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, 18:11

Η Τουρκία καταδικάζει τη συμφωνία Κύπρου και ΗΠΑ - «Δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής»

Την ενόχληση της Άγκυρας προκάλεσε η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ για συμμετοχή στο πρόγραμμα κρατικής σύμπραξης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι καταδικάζει τη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» που «ενθαρρύνει τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς». Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την πολιτική, η οποία «σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και να συμβάλει στη δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Σχετικά με την Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ και του Υπουργείου Άμυνας της ‘’Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’’ 

»Καταδικάζουμε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ και του Υπουργείου Άμυνας της ‘’Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’’ (GCA) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνoφρουράς, υπό την αιγίδα Υπουργείου των Η.Π.Α. Άμυνας, μετά την ένταξη της GCA στο πρόγραμμα αυτό τον περασμένο Οκτώβριο. Υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ για αυτό το θέμα. Οι ΗΠΑ διατάραξαν την ισορροπία στο νησί της Κύπρου εις βάρος των Τουρκοκυπρίων το 2022 με την άρση του εμπάργκο όπλων στη GCA. Αυτά τα τελευταία βήματα ενθαρρύνουν επίσης τον οπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς. Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και να συμβάλουν σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κακό στους Τουρκοκύπριους. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Τι είναι το State Partnership Program

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μέσω του State Partnership Program (SPP) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, μονάδες Εθνοφρουράς από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν στρατιωτικές συνεργασίες.

Η συμφωνία καθορίζει την πρόθεση και των δύο χωρών να χτίσουν μια σχέση βασισμένη στις ανάγκες και τα συμφέροντα και των δύο μερών.

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, 18:18



[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει