Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας αναμένεται στη Σαουδική Αραβία



Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ αναμένεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία, για συνομιλίες με τον ομόλογό της Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και άλλους αξιωματούχους στην Τζέντα, λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας της στην περιοχή, ο δεύτερος σταθμός της οποίας θα είναι το Κατάρ.

Οι συνομιλίες με τον Σαουδάραβα ομόλογό της αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, ιδίως στις προσπάθειες επίλυσης των κρίσεων στο Σουδάν και στην Υεμένη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Η κυρία Μπέρμποκ αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί με τον ομόλογό της της Υεμένης, τον Άχμεντ μπιν Μουμπάρακ, καθώς με τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, τον Ντέιβιντ Γκρέσλι.

Η Σαουδική Αραβία πρόσφατα αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Συρία και η επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο αναμένεται να απασχολήσει επίσης τις συνομιλίες που θα έχει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη της κυρίας Μπέρμποκ καταγράφεται πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο βασίλειο, την Παρασκευή 19η Μαΐου. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι προσκεκλημένος· είναι η πρώτη φορά που θα πάρει μέρος στις εργασίες από τον Νοέμβριο του 2011, όταν η χώρα του τέθηκε εκτός του παναραβικού οργανισμού.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σκοπεύει επίσης να συζητήσει για ενεργειακά ζητήματα στη Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο είναι ηγετικό μέλος του ΟΠΕΚ και μεγάλος παραγωγός αργού. Το βασίλειο επιδιώκει να αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα και θεωρείται δυνητικός παραγωγός υδρογόνου με την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας.

Η κυρία Μπέρμποκ αναμένεται να θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ομιλία που θα απευθύνει σε μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών εντός της ημέρας.

Εξάλλου, η Γερμανίδα υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι, στη Ντόχα αύριο Τρίτη το απόγευμα. Ο κ. Αλ Θάνι είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο εμιράτο, η κυρία Μπέρμποκ προγραμματίζει ακόμη να έχει συνάντηση με αντιπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), με τους οποίους θα συζητήσει θέματα που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων. Το Κατάρ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών στο πλαίσιο της προετοιμασίας –της ανέγερσης των γηπέδων και άλλων υποδομών– για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2022.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει