Η Covid-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο του εμβρύου στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, 08:55

Η Covid-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο του εμβρύου στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης

Μικρής εκτάσεως αιμορραγίες στον εγκεφαλικό ιστό των εμβρύων, βρήκαν οι ειδικοί συνδέοντας το γεγονός αυτό με την λοίμωξη που προκλήθηκε στη μητέρα από τον κορωνοιό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή με ως συνέπεια της ανοσιακής απόκρισης της.

Η έρευνα που έγινε από το King’s College London ανακάλυψε ενδείξεις μικρών αιμορραγιών στον εγκεφαλικό ιστό εμβρύων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των περιστατικών COVID-19 στη Βρετανία.

Βάση της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Brain, διαπιστώθηκε ότι οι αιμορραγίες συνδέονται με μείωση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων. Μάλιστα η έρευνα υποδεικνύει ότι η COVID-19 θα μπορούσε να επηρεάζει τον εγκέφαλο του εμβρύου στα αρχικά στάδια κύησης.

Οι ειδικοί μελέτησαν 26 δείγματα ιστών εμβρύων με παρατηρηθείσες αιμορραγίες από 661 δείγματα που συλλέχτηκαν μεταξύ Ιουλίου 2020 και Απριλίου 2022.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ο ιός της COVID-19 ήταν παρών σε όλα τα αιμορραγικά δείγματα.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των αιμορραγικών δειγμάτων προήλθε από δωρεά εγκεφαλικών ιστών εμβρύων μεταξύ του τέλους του πρώτου τριμήνου και της αρχής του δεύτερου τριμήνου κύησης.

Κάνοντας σύγκριση των ιστών εμβρύων που η μητέρα είχε προσβληθεί από κορωνοιό και εκείνων που δεν είχαν, καταγράφηκε ότι η ακεραιότητα των αγγείων στα αιμορραγικά δείγματα φάνηκε σημαντικά χαμηλότερη από τα δείγματα χωρίς λοίμωξη, δίνοντας τελικά μια εξήγηση γιατί φαίνονταν αιμορραγίες στα δείγματα.

Το γεγονός της πρόκλησης αιμορραγιών στα έμβρυα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρχουν τόσα σε διάστημα μόλις 21 μηνών, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο Marco Massimo, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφαλικού ιστού του εμβρύου και ευαλωτότητας σε λοίμωξη από COVID-19.

Τέλος η καθηγήτρια Lucilla Poston, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι σοβαρές λοιμώξεις από ιούς μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τον εγκέφαλο ενός εμβρύου αλλά η νέα σημαντική έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι αυτό ενδεχομένως συμβαίνει σε κυήσεις που επηρεάζονται από λοίμωξη COVID. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων έναντι της COVID-19, για την αποφυγή επιπλοκών για τη μητέρα και το παιδί» κατέληξε η ειδικός.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, 08:55

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει