Ιογενής ηπατίτιδα και σεξ

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023, 14:34

Ιογενής ηπατίτιδα και σεξ

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή που επηρεάζει το ήπαρ (συκώτι). Συνηθισμένα συμπτώματα της ηπατίτιδας αποτελούν ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος ή/και των ματιών), η διάρροια, η ναυτία και οι εμετοί.

Κάποια περιστατικά ηπατίτιδας είναι ήπια και δεν παράγουν συμπτώματα, ενώ πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος ή καρκίνο του ήπατος. Οι ιοί της ηπατίτιδας είναι οι συνηθέστερες αιτίες της νόσου, χωρίς όμως να αποκλείονται άλλοι τύποι μολύνσεων, τοξικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, ναρκωτικά) και σπάνιες αυτοάνοσες παθήσεις.

Η ηπατίτιδα ιογενούς προέλευσης συνήθως προκαλείται από έναν από τους ιούς A, B, C, D ή Ε. Η πλειοψηφία αυτών των ιών μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους τρόπους με τους οποίου η ηπατίτιδα μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική λειτουργία.

Το 2014 οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες με χρόνια ηπατίτιδα C ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν με σεξουαλική δυσλειτουργία από τις υγιείς γυναίκες. Τα ευρήματα βασίστηκαν πάνω στις επιδόσεις των συμμετεχουσών στο ερωτηματολόγιο Female Sexual Function Index (FSFI), ένα εργαλείο που αξιολογεί την γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, την διέγερση, την κολπική λίπανση, τον οργασμό, τον πόνο και την ικανοποίηση.

Επιπλέον μια μελέτη του 2019 βρήκε ότι οι άνδρες που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C είχαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στο ερωτηματολόγιο International Index of Erectile Function (IIEF) σε σύγκριση με τους υγιείς άνδρες. Το IIEF αξιολογεί την στυτική και οργασμική λειτουργία, την σεξουαλική επιθυμία, την ικανοποίηση από το σεξ και την γενικότερη ικανοποίηση.

Οι γιατροί ενθαρρύνονται να συζητούν τυχόν σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζουν οι ασθενείς με ηπατίτιδα.

Μείωση του κινδύνου

Τα παρακάτω μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης της ηπατίτιδας:

  • Τακτικοί έλεγχοι και ενημέρωση για την κατάσταση υγείας του/των συντρόφου/-ων.
  • Χρήση προφυλακτικού ή/και στοματικού διαφράγματος κατά την διάρκεια κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας.
  • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων.
  • Εμβολιαστείτε εναντίον της ηπατίτιδας Α ή Β. (προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εμβόλια για τους τύπους C, D και Ε).

https://andrologia.gr/


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023, 14:34

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει