Καθυστερεί η καταβολή του 50% της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων

Επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης των κτηνοτρόφων επισημαίνει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Σημαντικά προβλήματα προκαλεί στην παραγωγή γάλακτος η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή του 50% της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα, η παραγωγή των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας για το 2016 έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κακής διατροφής των ζώων, επειδή αδυνατούν να προμηθευτούν τις απαραίτητες ζωοτροφές. Το κόστος παραγωγής για ένα κτηνοτρόφο ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως, εφόσον πρέπει να προμηθευτεί τις απαιτούμενες ζωοτροφές και ότι άλλο εμπίπτει της παραγωγικής διαδικασίας.

Μέχρι πρότινος, η ενιαία ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δινόταν τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο. Δυστυχώς, φέτος δόθηκε μόνο το 50% το Δεκέμβριο, ενώ έχουμε φτάσει στο Μάρτιο και ακόμη εκκρεμεί το υπόλοιπο 50%.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην τμηματική καταβολή της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης και η αβεβαιότητα ως προς την αποπληρωμή της οφειλόμενης δόσης δημιουργεί σημαντικά βιοποριστικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους και στην παραγωγή γάλακτος γενικότερα.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους;

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος για το 2016;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει