ΚΚΕ: Για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΙΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ανακοίνωση της πολυεθνικής Contitech για το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Βόλο που πετάει στο δρόμο πάνω από 140 εργάτες φανερώνει στο έπακρο τη σαπίλα της οικονομίας που έχει για πυρήνα της την εξασφάλιση των κερδών μιας χούφτας από παράσιτα. Η καπιταλιστική κρίση φανερώνει τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος, τις αντιφάσεις του, τα ιστορικά του όρια. Η εργατική τάξη και της περιοχής μας, που βλέπει στο πετσί της τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάπτυξη, όχι μόνο δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι, αλλά να πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Η διατήρηση αυτής της οικονομίας, πάνω στις θυσίες και το αίμα των λαϊκών στρωμάτων, μόνο καταστροφή μπορεί να υποσχεθεί για τους εργαζόμενους και τους νέους.

Τα κροκοδείλια δάκρυα από τους υποστηρικτές του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τους εκπροσώπους από τα κόμματα των βιομηχάνων και της Ε.Ε. δεν πρέπει να παρασύρουν κανένα τίμιο εργαζόμενο. Ούτε η προσπάθειά τους να δείξουν αλλού τον ένοχο, να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαϊκών οικογενειών για να μην αμφισβητηθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης. Με ενορχηστρωμένη προσπάθεια οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, δημοσιογράφοι και οι γνωστοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές, θέλουν να πείσουν τους εργάτες ότι φταίνε οι αγώνες για το κλείσιμο των εργοστασίων κι ας έχουν διαψευστεί από την ίδια την πραγματικότητα και από τα ίδια τα στοιχεία κάθε φορά που ανοίγουν τέτοια κουβέντα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανακοίνωση της εταιρείας φανερώνει ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και ότι οι απολύσεις-οικειοθελείς αποχωρήσεις που επέβαλε αλλά και η πίεσή της προς τους εργάτες να υπογράψουν γρήγορα νέα επιχειρησιακή σύμβαση ήταν ενταγμένη στον σχεδιασμό ελαχιστοποίησης του «κόστους» κλεισίματος του εργοστασίου.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΙΜΑΣ ενεργά και καθημερινά από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεών τους. Στήριξε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, προσπάθησε να εκφραστεί η πιο πλατιά αλληλεγγύη, αλλά και ο συντονισμός των εργοστασιακών σωματείων απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους βιομήχανους και την κυβέρνησή τους. Ανέδειξε το θέμα στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση, στο δημοτικό συμβούλιο του Βόλου με αντίστοιχες κινήσεις.

Στη σημερινή τριμερή συνάντηση για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δια στόματος υπουργού εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ένιψε τας χείρας της με αναφορές όπως «αυτό είναι το πλαίσιο, τι να κάνουμε», «θα κινηθούμε νομικά» την ίδια ώρα που διατηρούν το πλαίσιο και τους νόμους υπέρ των βιομηχάνων, απορρίπτουν τα σχέδια νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Κ. Στεργίου, επέμεινε στο να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθεί η απόφαση για οικειοθελείς αποχωρήσεις, που ισοδυναμεί με ντε φάκτο και άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου, με την υπογραφή των εργατών, ενώ δεν διασφαλίζει κανένα εργάτη μιας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι «θα εξετάσουν ποιες αιτήσεις θα εγκρίνουν».

Οι εργάτες της ΙΜΑΣ χρειάζεται να συνεχίσουν τον αγώνα, ενωμένοι, μια γροθιά και απέναντι στην προσπάθεια να τους διεμβολίσουν οι διάφοροι καλοθελητές του συστήματος. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της περιοχής και όλα τα λαϊκά στρώματα να σταθούν δίπλα στον αγώνα αυτόν. Να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η όποια αρνητική εξέλιξη ώστε να αποθρασυνθούν κι άλλο οι μεγαλοεργοδότες για να τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα στους υπόλοιπους χώρους και στα εργοστάσια. Η πείρα και της περιοχής μας δείχνει ότι οι θυσίες όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» των επιχειρήσεων αλλά ανοίγουν την όρεξη για παραπέρα θυσίες από μεριάς των εργατών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει