Κρίσιμη ημέρα για τον Παύλο Πολάκη

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, 07:29

Κρίσιμη είναι η σημερινή και τελευταία ημέρα του φετινού Φεβρουαρίου για το κομματικό μέλλον του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη καθώς το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία συνέρχεται στις 17:00 με διευρυμένη σύνθεση.

Στη διευρυμένη αυτή σύνθεση αναμένεται να μετάσχουν και τα στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής με τον Βουλευτή Χανίων. Συγκεκριμένα, τα μέλη του κομματικού οργάνου καλούνται να τοποθετηθούν ως προς την εισήγηση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και το σκεπτικό που θα τη συνοδεύει, προκειμένου να παραπεμφθεί ο Παύλος Πολάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του κόμματος.

Σημειωτέον ότι η καθαίρεση του κ. Πολάκη του από Τομεάρχης Διαφάνειας και η αντικατάστασή του από τον Γιάννη Ραγκούση αφορούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη λειτουργία της, χωρίς δηλαδή να απαιτείται να «τρέξουν» ανάλογες εσωκομματικές διαδικασίες για τις αλλαγές, γεγονός που επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Όπως όλα δείχνουν, το Εκτελεστικό Γραφείο θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για παραπομπή του κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τελευταίο παραλήρημα του βουλευτή Χανίων εναντίον δικαστικών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων. Από κει και πέρα, η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι αυτή που θα αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Πολάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βάλει τέλος στην «υπόθεση Πολάκη» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γι’ αυτό και η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη, ή ακόμα και αύριο μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Το βέβαιο είναι ότι ο Παύλος Πολάκης δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας θα λάβει την απόφαση για το μέλλον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Τα σενάρια είναι τέσσερα για τον Παύλο Πολάκη:

  • Αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
  • Διαγραφή από το κόμμα, που είναι και η πιο βαριά ποινή
  • Σύσταση
  • Επίπληξη

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα δύο πρώτα ενδεχόμενα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να πλειοψηφήσουν 10 από τα 15 άτομα της επιτροπής.

Κατρούγκαλος: Μεγάλο το πολιτικό σφάλμα του Πολάκη, αλλά «όχι» στη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ

Και παρότι το κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη είναι «βαρύ», υπάρχουν ορισμένα στελέχη που δεν συμφωνούν με την ιδέα της διαγραφής του από το κόμμα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, χαρακτήρισε λανθασμένη τη στοχοποίηση προσώπων, αλλά τόνισε πως δεν θεωρεί πως πρέπει να διαγραφεί ο κ. Πολάκης από το κόμμα.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να θέτει μια προσωπική ατζέντα, αντί για αυτή που ακολουθεί το κόμμα. Όπως ανέφερε αρχικά για το ζήτημα με τον Παύλο Πολάκη: «Ό,τι και να πιστεύουμε, δεν μπορούμε να θέτουμε μια προσωπική ατζέντα αντί για τη συνολική που θέτει το κόμμα μας και δεν μπορεί να τη θέτουμε και με τον τρόπο που μπήκε. Νομίζω επομένως ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Παύλο, είναι σωστή. Αντιλαμβάνομαι από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα».

«Θέλουν κάποιος να τα πει όπως ο Παύλος»

Σχετικά με τα μηνύματα μιας μερίδας της κοινωνίας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην ανάρτηση και τα πιστεύω του κ. Πολάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Ο λόγος είναι προφανής. Έχει αναδείξει πάρα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς του κυβερνητικού συστήματος ο κ. Πολάκης και επίσης -μολονότι το έχει κάνει με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι δικός μου, άλλο ύφος έχουμε- υπάρχουν πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπροστά σε αυτή τη συσσώρευση σκανδάλων, θέλουν κάποιος να τα πει, όπως τα λέει ο Παύλος. Και να προσθέσω και επιπλέον ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και ότι μπορεί να αισθάνεται πικρία ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Υπάρχει όμως μια ηθική της Αριστεράς. Να σας θυμίσω τον Πλουμπίδη, τον λέγανε καταδότη και δεν σκέφτηκε ποτέ να διαφοροποιηθεί».

Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως δεν πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από το κόμμα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κ. Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι, κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε πως φυσικά και η στοχοποίηση προσώπων είναι απόλυτα λανθασμένη. «Δεν μιλάμε ποτέ ατομικά. Και να σας πω την αλήθεια, και αρκετούς από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας τους γνωρίζω και προσωπικά και τους σέβομαι», ανέφερε.

Αλεξιάδης: Δεν περισσεύει κανείς

Από την πλευρά του, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει ανακοίνωση. Το γραφείο Τύπου με σαφήνεια έχει διαφωνήσει με αυτή την τακτική, γι’ αυτό και υπήρχαν τα μέτρα αντικατάστασης του κ. Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Είναι μια δύσκολη μέρα για μένα, γιατί ο Παύλος Πολάκης εκτός από αγαπητός σύντροφος είναι και φίλος, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούμε συλλογικά. Σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα έχει βγάλει ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο αντικαθιστά τον κ. Πολάκη».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη, μια μεγάλη σύγκρουση με ένα καθεστώς. Με καθεστώς θα συγκρουστούμε και αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε όλοι συλλογικά και δεν περισσεύει κανένας. Τα όργανα θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει».

Ο Τσίπρας έχει πάρει ήδη απόφαση για τον Πολάκη

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες, «έχει πάρει τις αποφάσεις του» για τον Παύλο Πολάκη και το έδειξε ήδη καθαιρώντας τον από τομεάρχη Διαφάνειας και παραπέμποντάς τον στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολάκη

«Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος», ανέφερε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχιζε: «Την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του.

Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Τα τρία μηνύματα

Το σκεπτικό για τη διαγραφή Πολάκη έχει ήδη διατυπωθεί στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γίνεται λόγος για «συστηματική παραβίαση» των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου θέλει με την εκδίωξη Πολάκη να προστατεύσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές και να στείλει τρία μηνύματα:

α) Ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται

β) Ο αγώνας κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συλλογικός και δεν μπορεί να γίνει με όρους προσωπικής σταυροφορίας

γ) Δεν χωρούν αυτόνομες πολιτικές και προσωπικές ατζέντες, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολάκη

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε σήμερα, Κυριακή, νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα μετά τη νέα ανάρτηση του Παύλου Πολάκη -στην οποία δεν αναφέρθηκε στην επίμαχη ανάρτησή του ούτε και στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια- η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας σε δήλωση του Γιάννη Οικονόμου, στην οποία τον εγκαλεί για υποκρισία.

Οικονόμου: Η καταδίκη Παππά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ 

Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «πολακισμό», ο οποίος είναι ο «καθρέφτης του κ. Τσίπρα», ενώ έστρεψε τα πυρά του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσάπτοντάς του πως δεν είπε «ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές θέσεις του Παύλου Πολάκη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι «η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό. Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνεται ότι «παρότι ο κ. Πολάκης -σε ένα κρεσέντο φασισμού και τρομοκρατίας- απειλεί συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το μόνο που τολμά να του καταλογίσει είναι “προσωπική σταυροφορία” κατά του “καθεστώτος”, χωρίς ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές του θέσεις, μέσω των οποίων στοχοποιούνται και προγράφονται άνθρωποι».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζει ότι «ο κ. Τσίπρας φαίνεται, για πολλοστή φορά, ελάχιστος στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων. Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική παθογένεια που δημιούργησε οφείλει όχι μόνο να κάνει το αυτονόητο, αλλά και να αποδοκιμάσει, λόγω και έργω, το μεδούλι του πολακισμού: την αμφισβήτηση των θεσμών, τις επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τη συκοφάντηση και στοχοποίηση ανθρώπων. Για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Εκτός κι αν ο παλαιότερος και στενότερος συνεργάτης του τον «κρατά» τόσο γερά, που μόνο όταν μάθουμε με τι θα καταλάβουμε πως είναι δυνατόν να συνεχίζουν, μετά από μια ομόφωνη, καταδίκη να συμπορεύονται. Θα το μάθουμε, γιατί αργά ή γρήγορα όλα έρχονται στο φως» σημειώνει καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τσαπανίδου σε Οικονόμου: «Πάει πολύ να μιλάτε για σεβασμό στους Θεσμούς»

Για υποκρισία κατηγορεί με τη σειρά της τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

Στην απάντησή της αναφέρει: «Πάει πολύ να μιλάτε για σεβασμό στους Θεσμούς, ενώ παρακολουθούσατε το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατεύματος. Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δικαστών όταν κορυφαία στελέχη της παράταξης σας απειλούσαν με φυλακή και ότι “θα γδάρουν” δικαστικούς λειτουργούς. Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής “συμμορία” και “υπόκοσμο” δημοσιογράφους».

Αναφέρεται όμως, και στην εισαγγελία σημειώνοντας ότι «για όλα τα παραπάνω η εισαγγελία ουδέποτε έδειξε την παραμικρή ευαισθησία, ανοίγοντας σήμερα έναν επικίνδυνο δρόμο ποινικοποίησης της πολιτικής». Κλείνοντας η κ. Τσαπανίδου σημειώνει: «Τέλος, εμείς έχουμε στο κόμμα μας στελέχη που έφεραν 250 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο ενώ εσείς επιμένετε να κρατάτε όσους το ζημίωσαν με απευθείας αναθέσεις. Θα μας κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη».

ΝΔ: Επί της ουσίας η κ. Τσαπανίδου και ο κ. Πολάκης λένε ακριβώς τα ίδια

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της κας Τσαπανίδου δυσκολευόμαστε να βρούμε τις διαφορές με αυτά που λέει ο κ. Πολάκης. Επί της ουσίας λένε ακριβώς τα ίδια. Το μόνο που λείπει είναι τα ονόματα και οι φωτογραφίες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, σε απάντηση στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπης Τσαπανίδου.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει