Κύπριος ευρωβουλευτής και όχι Έλληνες φέρνει το θέμα του Ακουγιού στην Κομισιόν!

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023, 15:15

Κύπριος ευρωβουλευτής και όχι Έλληνες φέρνει το θέμα του Ακουγιού στην Κομισιόν!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Την εκκωφαντική σιωπή των Ελλήνων ευρωβουλευτών, για την επικίνδυνη διασύνδεση του σεισμού στην Τουρκία με το πυρηνικό εργοστάσιο που χτίζει στο Ακουγιού, διέλυσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών Δημήτρης Παπαδάκης, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόσφατος φονικός σεισμός στην Τουρκία και Συρία μάς υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια πυρηνική περιβαλλοντική βόμβα στην περιοχή. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής σημειώνει ότι, η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος είναι πολύ μεγάλη, γιατί ο σταθμός βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της NA Μεσογείου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει την Τουρκία, με διάφορα ψηφίσματά του, να διακόψει τα σχέδιά της για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, να προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε Διασυνοριακό Πλαίσιο (Σύμβαση του Έσπο) και να φροντίσει για τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των γειτονικών της χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, ή έστω να διαβουλευθεί μαζί τους, κατά τον σχεδιασμό οποιωνδήποτε παρόμοιων εργασιών στο μέλλον.

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν

1.Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου από μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, κάτι που ενέχει τεράστιους κινδύνους;

2.Ποια είναι τα πορίσματα των τεχνικών συνεδριάσεων που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής σχετικά με την ασφάλεια του έργου;


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023, 15:18

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει