Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δ. Κολυνδρίνη για την 25η Μαρτίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η χώρα μας είναι μια φλούδα γης, όπως την προσδιόρισε ο Γεώργιος Σεφέρης, ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό από τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου, μικρή στο χώρο μα απέραντη στο χρόνο. Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου αυτόν τον αγώνα του λαού θυμόμαστε και τιμούμε, εκφράζοντας τον σεβασμό μας στους αγωνιστές και σε εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς. Τιμούμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, καθώς με αυτήν το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, υποδηλώνοντας ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.

Η άλωση της Τριπολιτσάς, η καταστροφή των Ψαρών, η σφαγή της Χίου, η έξοδος του Μεσολογγίου αποτελούν κορυφαίες στιγμές του αγώνα, ολοκαυτώματα ψυχών και σωμάτων, που συγκίνησαν όλον τον κόσμο και δημιούργησαν ισχυρό ρεύμα Φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ισχυρά οικονομικά κέντρα που «πολεμούν» και διασύρουν την πατρίδα μας. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών όμως, ειδικά εκείνοι που προώθησαν τη διαφθορά, εισήγαγαν έναν αμοραλισμό ξένο προς τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας, προτάξανε την ατομικότητα και το προσωπικό συμφέρον έναντι της συλλογικότητας και της κοινωνικής προσφοράς. Κι όλοι εμείς που επιτρέψαμε να κυριαρχήσει η φαυλότητα, η ανομία, η αναξιοκρατία και η ατιμωρησία.

Σ ́ αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, προτείνω να ανατρέξουμε στις αξίες του ́21, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών, και να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν. Όσο για τη νεολαία μας που παρελαύνει σήμερα τιμώντας τους πεσόντες μα αθάνατους ήρωες, ας την αντικρίζουμε ως το μέλλον της πατρίδας ακολουθώντας τη συμβουλή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Αδαμάντιου Κοραή. Ο πρώτος, ο αγράμματος πρωταγωνιστής της Επανάστασης, στην ιστορική του ομιλία στην Πνύκα προέτρεψε τους νέους να «σκλαβωθούν» μόνον στα γράμματα και τις σπουδές τους. Ο δεύτερος με το «δράξασθε παιδείας» διαχρονικά μας θυμίζει ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα μείνουμε ελεύθεροι άνθρωποι καθώς είναι ελεύθερος όποιος συλλογάται καλά.

Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων
Δωροθέα Κολυνδρίνη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει