Μαζική διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 23:16

Μαζική διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν σήμερα, Παρασκευή, στους δρόμους του Βελιγραδίου και διαδήλωσαν με το σύνθημα «Η Σερβία ενάντια στη βία». Είναι η τρίτη διαδήλωση-πορεία μέσα σε δύο εβδομάδες που οργάνωσε η σερβική αντιπολίτευση μετά τα δύο τραγικά γεγονότα μαζικών πυροβολισμών τα οποία συνέβησαν στις αρχές Μαΐου και στοίχισαν την ζωή σε 19 άτομα.

Στις κινητοποιήσεις κατά της βίας συμμετέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από τα εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα. Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και η αφαίρεση των εθνικών συχνοτήτων για δύο φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια που προβάλλουν την βία, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οργανωτών στην σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι και θεωρείται η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε από την 5η Οκτωβρίου του 2000 όταν ανατράπηκε το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης ως «κατευθυνόμενες από ξένα κέντρα και μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού».

Την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση διαδήλωνε στο Βελιγράδι το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα διοργάνωνε συγκέντρωση-αντιδιαδήλωση στην πόλη Πάντσεβο, 20 χιλιόμετρα βόρεια του Βελιγραδίου, όπου μίλησε ο αρχηγός του κόμματος και πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα προετοιμάζει συγκέντρωση για τις 26 Μαΐου στο Βελιγράδι την οποία ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε ως «την μεγαλύτερη που οργανώθηκε ποτέ στη Σερβία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 23:16

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει