Μαστίζεται από τις διαφορές στις τιμές των φαρμάκων στα κράτη-μέλη της !



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023, 12:05

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Το πρόβλημα με τις ανισότητες στις τιμές των φαρμάκων σ’ όλοκληρη την ΕΕ, αναδεικνύει, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Λιθουανός ευρωβουλευτής των Μή Εγγεγραμμένων Viktor Uspaskich, τονίζοντας ότι η τιμή ενός φαρμάκου από τον ίδιο κατασκευαστή με την ίδια δραστική ουσία μπορεί να διαφέρει έως και σε 10 διαφορετικές χώρες της ΕΕ.

Οπως αναφέρει, τα κράτη μέλη της ΕΕ δαπανούν μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών τους για την υγειονομική περίθαλψη.

Ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, τα χρήματα που ξοδεύουν οι χώρες για να αγοράσουν για τους πληθυσμούς τους ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στις τιμές των φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η τιμή ενός φαρμάκου από τον ίδιο κατασκευαστή με την ίδια δραστική ουσία μπορεί να διαφέρει έως και σε10 διαφορετικές χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχει οικονομική λογική για τόσο μεγάλες διαφορές τιμών, συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής, καθώς δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε από το κόστος μεταφοράς ούτε από το κόστος διαφήμισης.

Συμπεραίνει δε ότι, καθώς η φαρμακευτική αγορά μονοπωλείται εύκολα λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε εναλλακτικές λύσεις και του μικρού ανταγωνισμού, η εσωτερική αγορά δυστυχώς δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την αναποτελεσματικότητα.

Οι πολίτες της ΕΕ υποφέρουν ήδη πολύ από την αύξηση των τιμών και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, και οι απαράδεκτες διαφορές στις τιμές των φαρμάκων κάνουν τους πολίτες φτωχότερους.

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν

  1. Αν συμφωνεί ότι οι τιμές για το ίδιο φάρμακο δεν πρέπει να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ της ΕΕ;
  2. Αν συμφωνεί με την ιδέα ότι απαιτείται μια κοινή πολιτική για την παραγωγή και την αγορά φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλιστεί δίκαιη τιμή για τους καταναλωτές;


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023, 12:09



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει