Μετατρέποντας την επιστημονική φαντασία σε πραγματικότητα

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, 20:00

Peugeot Inception: Μετατρέποντας την επιστημονική φαντασία σε πραγματικότητα

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Peugeot διάλεξε την έκθεση CES στο Λας Βέγκας για να αποκαλύψει το εντυπωσιακό Inception Concept, δίνοντας μία γεύση από τις τεχνολογίες που θα δούμε και στα mainstream μοντέλα από το 2025.

Το concept πατάει στην πλατφόρμα STLA Large του ομίλου Stellantis, δίνοντας του ιδιαίτερες διαστάσεις όπως μήκος που αγγίζει τα 5 μέτρα αλλά ύψος μόλις 1,34μ. Χρησιμοποιεί τεχνολογία 800 volt, έχοντας μία τεράστια μπαταρία 100 κιλοβατώρων που εξασφαλίζει στο σύνολο έως και 800 χιλιόμετρα αυτονομία,  με μία μόνο φόρτιση. Μάλιστα χάρη στο σύστημα επαγωγικής φόρτισης που διαθέτει, η μπαταρία μπορεί να αποκτήσει έως και 150χλμ. αυτονομίας σε μόλις πέντε λεπτά.

Διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 680 ίππους και στους τέσσερις τροχούς, δίνοντας στο Inception την ικανότητα να επιταχύνει 0-100 σε κάτω από τρία δευτερόλεπτα.

Το EV διαθέτει το i-Cockpit επόμενης γενιάς της εταιρείας εξοπλισμένο με το νέο σύστημα ελέγχου Hypersquare που αντικαθιστά τις μηχανικές συνδέσεις του τιμονιού με ένα σύστημα steer-by-wire. Το κεντρικό στοιχείο της τεχνολογίας είναι ένα ορθογώνιο τιμόνι που είναι εμπνευσμένο από βιντεοπαιχνίδια, ενώ διάφορε λειτουργίες του οχήματος, όπως ο κλιματισμός και η ένταση του ραδιοφώνου, είναι προσβάσιμα μετακινώντας τον αντίχειρα και ακουμπώντας το χέρι στο τιμόνι.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του Inception είναι το γυαλί, το οποίο έχει μέγεθος συνολικά 7,25 τετραγωνικά μέτρα. Η Peugeot χρησιμοποιεί γυαλί Narima, το οποίο υποβάλλεται σε επεξεργασία με οξείδιο μετάλλου που αρχικά σχεδιάστηκε για να καλύψει τις προσωπίδες του κράνους για τους αστροναύτες της NASA. Παράλληλα δίνει στα παράθυρα μια κίτρινη απόχρωση διατηρώντας όμως και τις θερμικές τους ιδιότητες.

Το concept διαθέτει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 χάρη στο STLA AutoDrive. Αυτή η λειτουργία μετατρέπει το πιλοτήριο από χώρο οδήγησης σε χώρο άνεσης. Το αυτοκίνητο μπορεί να μαζέψει το τιμόνι Hypersquare, να εξαφανίσει το ταμπλό και να δημιουργήσει μια πιο φιλόξενη καμπίνα για όλους τους επιβάτες.

Η τεχνολογία που παρουσιάζει μέσω του Inception η Peugeot, μπορεί να φαίνεται βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία ελπίζει να μεταφέρει τις περισσότερες από τις καινοτομίες του concept στην παραγωγή μέχρι το 2025. Η Peugeot θέλει να γίνει η κορυφαία μάρκα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έως το 2030 και σχεδιάζει να λανσάρει πέντε EV στα επόμενα δύο χρόνια.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, 20:00

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει