Με νέα Οδηγία «καλοπιάνει» τους μετανάστες να έλθουν για εργασία

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023, 10:54

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Με χθεσινό της Ενημερωτικό Σημείωμα, η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, αναλύει εν τάχει τις διευκολύνσεις που αποφάσισε να χορηγήσει σε μετανάστες η Κομισιόν, προκειμένου να τους «καλοπιάσει» να έλθουν για νόμιμη εργασία στην ΕΕ!

Οπως αναφέρει οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στην Ευρώπη νόμιμα, για να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ενταχθούν σε μέλη της οικογένειας ενώ, πάνω από ένα εκατομμύριο, από τις πρώτες άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ το 2019 ήταν για λόγους εργασίας Οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στην Ευρώπη νόμιμα, για να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ενταχθούν σε μέλη της οικογένειας.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ΕΕ έχει κοινή αρμοδιότητα για τη νόμιμη μετανάστευση με τα κράτη μέλη, αλλά μπορεί να θέσει προϋποθέσεις για την είσοδο και τη νόμιμη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα να καθορίζουν αριθμούς εισδοχής για υπηκόους τρίτων χωρών που αναζητούν εργασία.

Η οδηγία για την ενιαία άδεια ορίζει μια ενιαία διαδικασία αίτησης για συνδυασμένη άδεια εργασίας και διαμονής, καθώς και ένα κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε μια χώρα της ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της «Προσέλκυση δεξιοτήτων και ταλέντων στην ΕΕ», που εγκρίθηκε στις 27 Απριλίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια αναθεώρηση του κεκτημένου της ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση.

Πρότεινε επίσης αναδιατύπωση της οδηγίας για την ενιαία άδεια, με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για διαμονή και εργασία στην ΕΕ και τη βελτίωση των δικαιωμάτων για τους κατοίκους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόταση ανατέθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία συζήτησε σχέδιο έκθεσης που εκπόνησε ο εισηγητής την 1η Δεκεμβρίου 2022

Ολόκληρο το Ενημερωτικό Σημείωμα στ’ αγγλικά ΕΔΩ ( μ’ ένα κλίκ στο ΕΝ)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2023)739289

 

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει